Wskazówki
30 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
303 kcal \ B-8 g \ W-44 g \ T-10 g \ BŁ-5 g
Składniki
- Cebula – 90 g (1 sztuka)
- Masło klarowane – 15 g (1 łyżka)
- Kasza pęczak – 100 g (1 porcja)
- Woda – 220 g (1 szklanka)
- Suszone grzyby – 20 g (1 porcja)
- Bulion domowy – 240 g (1 szklanka)
- Koncentrat grzybów leśnych – 5 g (1 łyżeczka)
- Natka pietruszki – 12 g (1 łyżka)
- Pieprz – 1 łyżeczka
- Sól – 1 szczypta
- Tymianek suszony – 1 łyżeczka
Przygotowanie
Grzyby zalać szklanką wrzątku i namaczać przez kilka godzin, a najlepiej całą noc. Odcedzić (zachowując wodę) i pokroić. Cebulę pokroić drobno i zeszklić na maśle klarowanym. Dodać suchą kaszę i mieszać 3-4 minuty. Dodać chochlę gorącej wody z namaczania grzybów, poczekać, aż wchłonie ją kasza i dodać kolejną. Tak samo postępować z bulionem. Kaszę gotować do momentu, aż uzyska odpowiednią konsystencję. W międzyczasie dodać posiekane grzyby i koncentrat grzybowy*. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
Takie pęczotto idealnie nadaje się jako dodatek do mięs albo osobne danie.
*Użyłam koncentratu grzybów leśnych z firmy Devaldano, ponieważ ma bardzo(!) dobry skład.