Pęczotto z grzybami

Oceń
Pęczotto z grzybami

Wskazówki

30 minut  2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
303 kcal \ B-8 g \ W-44 g \ T-10 g \ BŁ-5 g

Składniki

  • Cebula – 90 g (1 sztuka)
  • Masło klarowane – 15 g (1 łyżka)
  • Kasza pęczak – 100 g (1 porcja)
  • Woda – 220 g (1 szklanka)
  • Suszone grzyby – 20 g (1 porcja)
  • Bulion domowy – 240 g (1 szklanka)
  • Koncentrat grzybów leśnych – 5 g (1 łyżeczka)
  • Natka pietruszki – 12 g (1 łyżka)
  • Pieprz – 1 łyżeczka
  • Sól – 1 szczypta
  • Tymianek suszony – 1 łyżeczka

Przygotowanie

Grzyby zalać szklanką wrzątku i namaczać przez kilka godzin, a najlepiej całą noc. Odcedzić (zachowując wodę) i pokroić. Cebulę pokroić drobno i zeszklić na maśle klarowanym. Dodać suchą kaszę i mieszać 3-4 minuty. Dodać chochlę gorącej wody z namaczania grzybów, poczekać, aż wchłonie ją kasza i dodać kolejną. Tak samo postępować z bulionem. Kaszę gotować do momentu, aż uzyska odpowiednią konsystencję. W międzyczasie dodać posiekane grzyby i koncentrat grzybowy*. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.

Takie pęczotto idealnie nadaje się jako dodatek do mięs albo osobne danie.

*Użyłam koncentratu grzybów leśnych z firmy Devaldano, ponieważ ma bardzo(!) dobry skład.

Znajdziesz w nim aż 30 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

Oceń

Dodaj komentarz