Zupa tajska z krewetkami i papryką

5/5 - (Ocen: 8)
Zupa tajska z krewetkami i papryką

Wskazówki

30 minut  3 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
569 kcal \ B-26 g \ W-44 g \ T-37 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Olej kokosowy – 10 g (1 łyżeczka)
  • Papryczka chili – 10 g (1/2 sztuki)
  • Imbir świeży – 15 g (3 cm kawałek)
  • Cebula dymka – 50 g (1 mała sztuka)
  • Papryka czerwona – 60 g (1/2 sztuki)
  • Czerwona pasta curry – 20 g (1 łyżka)
  • Mleko kokosowe – 400 g (2 szklanki)
  • Woda – 440 g (2 szklanki)
  • Krewetki – 250 g (1 porcja)
  • Sos sojowy – 20 g (2 łyżki)
  • Sos rybny – 20 g (2 łyżki)
  • Liście kaffiru – 1 g (5 sztuk)
  • Sok z limonki – 12 g (2 łyżki)
  • Cukier trzcinowy – 5 g (1 łyżeczka)
  • Szczypior – 5 g (1 łyżka)
  • Makaron ryżowy – 100 g (1 porcja)
  • Świeża kolendra – 1 g (1 łyżka)

Przygotowanie

W garnku rozgrzać olej kokosowy, wrzucić pokrojoną papryczkę chili (pozbyć się pestek), pastę curry, starty imbir i drobno pokrojoną dymkę. Podsmażać ok 2 minuty. Dorzucić paprykę pokrojoną na kawałki i chwilę razem przesmażyć. Do garnka dodać mleko kokosowe (używam Real Thai), dwie szklanki wody, oczyszczone krewetki oraz liście kaffiru. Wymieszać. Dodać sos sojowy i rybny, sok z limonki i cukier. Gotować ok. 20-25 minut, mieszając co jakiś czas. Zupę podawać na ciepło z makaronem ryżowym, posypaną kolendrą lub świeżym szczypiorkiem. Można dodatkowo skropić sokiem z limonki.

Znajdziesz w nim aż 40 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 8)

8 komentarzy do “Zupa tajska z krewetkami i papryką”

  1. Gdzie kupiłaś te liście?? Jeszcze jedno pytanie, ostatnio kupiłem mleko kokosowe w puszce 400g, i nie wiem czy było liche, ale połowa puszki to była stała biała masa a drugie pół woda. Dodajesz całość czy tylko masę i wodę wylewasz??

    Odpowiedz
    • Były dostępne podczas tygodnia azjatyckiego w Lidlu i Biedronce, ale wiem, że na co dzień są też w innych marketach 🙂 Ostatnio udało mi się kupić liście mrożone (w Kuchniach Świata).
      Jeśli chodzi o mleko kokosowe – takie rozwarstwienie jest naturalne 🙂 Po podgrzaniu całość się pięknie łączy. Najbardziej polecam mleko Real Thai – ze wszystkich jakie próbowałam, to jest najsmaczniejsze (i ma najlepszy skład -> kokos i woda, bez dodatków).

      Odpowiedz
  2. Mam pytanie, jesli chcę przygotować jedną porcję to wszystko muszę podzielić przez 3 (poza krewetkami, gdyż rozumiem, że na jedną porcję 250g)??

    Odpowiedz

Dodaj komentarz