Zupa tajska z krewetkami i papryką

Wskazówki

30 minut  3 porcje
1 porcja to: 569 kcal \ B-26 g \ W-44 g \ T-37 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Olej kokosowy – 10 g (1 łyżeczka)
  • Papryczka chili – 10 g (1/2 sztuki)
  • Imbir świeży – 15 g (3 cm kawałek)
  • Cebula dymka – 50 g (1 mała sztuka)
  • Papryka czerwona – 60 g (1/2 sztuki)
  • Czerwona pasta curry – 20 g (1 łyżka)
  • Mleko kokosowe – 400 g (2 szklanki)
  • Woda – 440 g (2 szklanki)
  • Krewetki – 250 g (1 porcja)
  • Sos sojowy – 20 g (2 łyżki)
  • Sos rybny – 20 g (2 łyżki)
  • Liście kaffiru – 1 g (5 sztuk)
  • Sok z limonki – 12 g (2 łyżki)
  • Cukier trzcinowy – 5 g (1 łyżeczka)
  • Szczypior – 5 g (1 łyżka)
  • Makaron ryżowy – 100 g (1 porcja)
  • Świeża kolendra – 1 g (1 łyżka)

Przygotowanie

W garnku rozgrzać olej kokosowy, wrzucić pokrojoną papryczkę chili (pozbyć się pestek), pastę curry, starty imbir i drobno pokrojoną dymkę. Podsmażać ok 2 minuty. Dorzucić paprykę pokrojoną na kawałki i chwilę razem przesmażyć. Do garnka dodać mleko kokosowe (używam Real Thai), dwie szklanki wody, oczyszczone krewetki oraz liście kaffiru. Wymieszać. Dodać sos sojowy i rybny, sok z limonki i cukier. Gotować ok. 20-25 minut, mieszając co jakiś czas. Zupę podawać na ciepło z makaronem ryżowym, posypaną kolendrą lub świeżym szczypiorkiem. Można dodatkowo skropić sokiem z limonki.

https://www.odzywiajsiezdrowo.pl/produkt/e-book-zdrowe-i-pyszne-sniadania/

E-book: Zdrowe i pyszne śniadania

39,99 zł

Ten eBook to zbiór 40 szybkich, pysznych i zdrowych pomysłów na śniadania! Większość przygotowuje się do 15-20 minut, więc są idealne dla Osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Produkty w przepisach są ogólnodostępne i kupisz je większości sklepów :) Chcesz zobaczyć 3 bezpłatne przepisy z eBooka? Zapisz się na listę zainteresowanych!

Przejdź do sklepu →

Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mala

Bardzo dobra zupa. Na pewno jeszcze nie raz ja ugotuje.

Piotrek

Gdzie kupiłaś te liście?? Jeszcze jedno pytanie, ostatnio kupiłem mleko kokosowe w puszce 400g, i nie wiem czy było liche, ale połowa puszki to była stała biała masa a drugie pół woda. Dodajesz całość czy tylko masę i wodę wylewasz??

Aga

Mam pytanie, jesli chcę przygotować jedną porcję to wszystko muszę podzielić przez 3 (poza krewetkami, gdyż rozumiem, że na jedną porcję 250g)??

Item added to cart.
0 items - 0,00