Domowa pizza z dodatkami

4.5/5 - (Ocen: 2)
Domowa pizza z dodatkami

Wskazówki

50 minut  4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
549 kcal \ B-16 g \ W-97 g \ T-11 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Mąka pszenna – 500 g (1 porcja)
  • Drożdże instant (suszone) – 7 g (1 opakowanie)
  • Cukier – 5 g (1 łyżeczka)
  • Woda – 300 g (1,5 szklanki)
  • Oliwa – 40 g (4 łyżki)
  • Cebula – 70 g (1 mała sztuka)
  • Czosnek – 10 g (2 ząbki)
  • Pomidory z puszki – 240 g (1 puszka)
  • Sól – 1 łyżeczka
  • Pieprz – 1 szczypta
  • Bazylia świeża – 1 łyżeczka
  • Papryka słodka – 1/2 łyżeczki
  • Papryka ostra – 1/3 łyżeczki

Przygotowanie

Z przepisu wychodzą 2 pizze 🙂
Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier oraz sól. Wymieszać. Dodać ciepłą (ale nie gorącą) wodę oraz oliwę. Wymieszać. Ciasto wyrabiać na blacie przez kilka minut, do momentu aż będzie odchodzić od ręki (z początku ciasto mocno się lepi i mogłoby się wydawać, że trzeba dodać mąki. Wyrabiaj ciasto dalej i zobaczysz, że po chwili będzie lepiej). Przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić na 25-30 minut. Przygotować ulubione dodatki oraz sos (sposób przygotowania niżej). Na blacie ułożyć papier do pieczenia, położyć na nim ciasto i delikatnie dłonią uformować pizzę. Zostawić 1-2 cm wolnego brzegu. Na cieście rozsmarować sos i wyłożyć dodatki. Piec na najniższej półeczce w piekarniku, w maksymalnej temperaturze (250 C), z termoobiegiem – około 9-10 minut.

Sos: na patelni lekko zeszklić cebulkę oraz czosnek, dodać pomidory z puszki, doprawić solą, pieprzem, bazylią (zwykle dodaję całe listki), papryką słodką i ostrą. Zagotować i delikatnie odparować. Można dodatkowo zblendować.

Przepis na ciasto pochodzi z bloga O pietruszka!

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

4.5/5 - (Ocen: 2)

Dodaj komentarz