Pełnoziarnista pita miniatura

Pełnoziarnista pita

Mąkę przesiać, wymieszać z solą i drożdżami. Pomału dodawać ciepłą (ale nie gorącą) wodę wymieszaną z oliwą i zagnieść. Na stolnicy podsypanej mąką wyrobić elastyczne ciasto.

Sos pomidorowy z soczewicą miniatura

Sos pomidorowy z soczewicą

Na oliwie zeszklić pokrojoną cebulę, dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę słodką, ostrą i wędzoną. Dodać pokrojone pomidorki koktajlowe (lub zwykłe pomidory) i opłukaną soczewicę. Chwilę przesmażyć.

Makaron z bobem, chili i natką pietruszki miniatura

Makaron z bobem, chili i natką pietruszki

Makaron ugotować al dente. Bób opłukać i ugotować w osolonej wodzie. Obrać. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć posiekany czosnek, dodać pokrojoną papryczkę chili i bób. Doprawić solą i pieprzem.

Kopytka z batatów z owocami miniatura

Kopytka z batatów z owocami

Bataty upiec lub ugotować. Rozgnieść widelcem na puree i wystudzić. Dodać jajo, sól, cynamon, mąkę ziemniaczaną. Zagniatać i stopniowo dosypywać mąkę orkiszową. Powinno wyjść jednolite ciasto (nie może się mocno kleić).

Makaron z cytrynowym tuńczykiem miniatura

Makaron z cytrynowym tuńczykiem

Makaron ugotować. Na patelni rozgrzać oliwę, lekko podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać tuńczyka, pietruszkę, sok z cytryny. Dorzucić makaron, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z parmezanem.

Dorsz zapiekany w porach miniatura

Dorsz zapiekany w porach

Oczyszczonego dorsza (u mnie były to polędwice, ale filet też jest ok) włożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem.