Pęczotto z grzybami

Pęczotto z grzybami

Grzyby zalać szklanką wrzątku i namaczać przez kilka godzin, a najlepiej całą noc. Odcedzić (zachowując wodę) i pokroić. Cebulę pokroić drobno i zeszklić na maśle klarowanym.

Makaron papardelle z kurczakiem i sosem kurkowym miniatura

Makaron papardelle z kurczakiem i sosem kurkowym

Makaron ugotować.  Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło klarowane, wrzucić drobno pokrojoną cebulę i zeszklić. Dodać mięso. Smażyć przez kilka minut. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Dodać odsączone kurki.

Makaron tagliatelle z kurczakiem i cukinią

Makaron tagliatelle z kurczakiem i cukinią

Kurczaka pokroić na małe kawałki, doprawić solą, pieprzem i curry (można też wykorzystać ulubioną przyprawę do kurczaka). Na patelni rozpuścić masło klarowane i przesmażyć cebulę oraz czosnek. Dodać kurczaka i smażyć chwilę.

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ananasem i fasolką

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ananasem i fasolką

Imbir i czosnek zetrzeć na tarce. Mięso pokroić w kostkę, wymieszać z imbirem i czosnkiem, doprawić solą i chili. Odstawić na 30 minut. Dodać mąką ziemniaczaną. Paprykę pokroić w kostkę. Fasolkę pokroić (użyłam mrożoną).

Obiad z blachy

Obiad z blachy

Bataty obrać i pokroić na kształt frytek. Paprykę oczyścić i pokroić w paski, a cukinię w plastry. Wymieszać z oliwą i przyprawami (papryka ostra, słodka, tymianek, sól, pieprz).

Kurczak sezamowy miniatura

Kurczak sezamowy

Kurczaka oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić solą, pieprzem i wymieszać ze skrobią ziemniaczaną. W miseczce wymieszać: sos sojowy, łyżeczkę oleju, miód (albo syrop klonowy), starty na tarce imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki, nasiona sezamu, pastę Harissa (sos Sriracha, albo drobno posiekaną papryczkę chilli) i wodę.