Wskazówki
20 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
661 kcal \ B-41 g \ W-63 g \ T-27 g \ BŁ-3 g
Składniki
- Makaron tagliatelle – 200 g (1 opakowanie)
- Filet z kurczaka – 250 g (1 sztuka)
- Cukinia – 200 g (1/2 średniej sztuki)
- Masło klarowane – 15 g (1 łyżka)
- Cebula – 50 g (1/2 sztuki)
- Czosnek – 10 g (2 ząbki)
- Suszone pomidory z czosnkiem – 4 g (2 szczypty)
- Śmietana 30% – 100 g (1 porcja)
- Przyprawa curry – 1/2 łyżeczki
- Pieprz – 1 szczypta
Przygotowanie
Kurczaka pokroić na małe kawałki, doprawić solą, pieprzem i curry (można też wykorzystać ulubioną przyprawę do kurczaka). Na patelni rozpuścić masło klarowane i przesmażyć cebulę oraz czosnek. Dodać kurczaka i smażyć chwilę. Dorzucić pokrojoną w kostkę cukinię. Doprawić suszonymi pomidorami (świetnie smakują też suszone pomiory z chili, ale równie dobrze można je pominąć), solą i pieprzem. Gdy cukinia zmięknie, a kurczak będzie przesmażony dolać śmietankę i zagotować. Podawać z ugotowanym makaronem.