Makaron tagliatelle z kurczakiem i cukinią

3.7/5 - (Ocen: 12)
Makaron tagliatelle z kurczakiem i cukinią

Wskazówki

20 minut  2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
661 kcal \ B-41 g \ W-63 g \ T-27 g \ BŁ-3 g

Składniki

  • Makaron tagliatelle – 200 g (1 opakowanie)
  • Filet z kurczaka – 250 g (1 sztuka)
  • Cukinia – 200 g (1/2 średniej sztuki)
  • Masło klarowane – 15 g (1 łyżka)
  • Cebula – 50 g (1/2 sztuki)
  • Czosnek – 10 g (2 ząbki)
  • Suszone pomidory z czosnkiem – 4 g (2 szczypty)
  • Śmietana 30% – 100 g (1 porcja)
  • Przyprawa curry – 1/2 łyżeczki
  • Pieprz – 1 szczypta

Przygotowanie

Kurczaka pokroić na małe kawałki, doprawić solą, pieprzem i curry (można też wykorzystać ulubioną przyprawę do kurczaka). Na patelni rozpuścić masło klarowane i przesmażyć cebulę oraz czosnek. Dodać kurczaka i smażyć chwilę. Dorzucić pokrojoną w kostkę cukinię. Doprawić suszonymi pomidorami (świetnie smakują też suszone pomiory z chili, ale równie dobrze można je pominąć), solą i pieprzem. Gdy cukinia zmięknie, a kurczak będzie przesmażony dolać śmietankę i zagotować. Podawać z ugotowanym makaronem.

Znajdziesz w nim aż 30 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Przejdź do sklepu →

Oceń przepis

3.7/5 - (Ocen: 12)

Dodaj komentarz