Pieczone falafele
Ciecierzycę przepłukać, zalać zimną wodą i odstawić na całą noc do namoczenia. Odcedzić i razem z cebulą, czosnkiem i natką pietruszki zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Dodać oliwę, sodę i przyprawy.
Ciecierzycę przepłukać, zalać zimną wodą i odstawić na całą noc do namoczenia. Odcedzić i razem z cebulą, czosnkiem i natką pietruszki zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Dodać oliwę, sodę i przyprawy.
Tortellini ugotować, odcedzić i przelać wodą. Rukolę i pomidorki przepłukać. Suszone pomidory, awokado i cebulę pokroić na kawałki. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić i skropić oliwą.
Ciasto na naleśniki: Wszystkie składniki wrzucamy do miski i miksujemy na gładką masę. Patelnię mocno rozgrzewamy, delikatnie natłuszczamy (najlepiej wylać odrobinę tłuszczu i przetrzeć np. ręcznikiem papierowym)
Tortellini ugotować, odcedzić i przelać wodą. Rukolę i pomidorki przepłukać. Suszone pomidory pokroić na kawałki. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić i skropić oliwą. Wyłożyć na talerze i posypać startym serem.
Kurczaka umyć, pokroić na kawałki i wymieszać z marynatą przygotowaną z pasty tamaryndowej (lub 2 łyżek soku z limonki), sosu sojowego, syropu klonowego (można wymienić na miód), octu ryżowego, startego na tarce czosnku i imbiru oraz chili.
Takie kanapki przygotowujemy najczęściej wtedy, gdy zostanie nam trochę podsmażonego lub upieczonego mięsa z kurczaka.