Naleśniki z białym serem

5/5 - (Ocen: 1)
Naleśniki z białym serem

Wskazówki

25 minut  8 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki:
180 kcal \ B-11 g \ W-29 g \ T-4 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Jajo kurze – 2 sztuki
  • Mleko owsiane (lub krowie) – 2 szklanki
  • Mąka orkiszowa (lub zwykła) – 1,5 szklanki
  • Erytrol (lub inne słodzidło)- 1 łyżeczka
  • Sól – 1 szczypta
  • Ser półtłusty (klinek) – 250g
  • Jogurt naturalny – 100g
  • Erytrol lub inne słodzidło – 1-2 łyżki
  • Ekstrakt waniliowy (nie aromat!) – kilka kropli

Przygotowanie

Ciasto na naleśniki: Wszystkie składniki (jaja, mleko, mąkę, erytrol i sól) wrzucamy do miski i miksujemy na gładką masę. Patelnię mocno rozgrzewamy, delikatnie natłuszczamy (najlepiej wylać odrobinę tłuszczu i przetrzeć np. ręcznikiem papierowym) i partiami smażymy naleśniki (z obu stron).
1 szklankę mleka możemy zastąpić szklanką wody gazowanej 🙂

Masa serowa: Wszystko dokładnie ugnieść widelcem i rozsmarować na naleśnikach. Złożyć i podawać np. z owocami i syropem z agawy 🙂

Znajdziesz w nim aż 40 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz