Papryka zapiekana z serkiem wiejskim, mozzarellą i pomidorem

Papryka zapiekana z serkiem wiejskim, mozzarellą i pomidorem

Paprykę myjemy, ścinamy górę i wydrążamy środek. Serek wiejski łączymy z drobno pokrojonym pomidorem, serem mozzarella i posiekaną świeżą bazylią. Dodajemy sól, pieprz i ulubione przyprawy. Masę przekładamy do wnętrza papryki, przykrywamy ściętą górą i zapiekamy 35- 40 min w temperaturze 180C.

Zupa krem z kukurydzy

Zupa krem z kukurydzy

Kukurydzę przekroić w poprzek i nożem wyciąć ziarna. W garnku rozpuścić masło i poddusić pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać ziarna kukurydzy, papryczkę i cynamon. Smażyć około 3 minut. Dolać wywar z jarzyn i gotować bez przykrycia przez około 10 minut. Do dekoracji wyłowić około 2 łyżek kukurydzy.

Kurczak z ratatouille (w wersji okrojonej)

Kurczak z ratatouille (w wersji okrojonej)

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy do smaku i smażymy na rozgrzanej patelni.
Cebulę, czosnek i oczyszczoną marchewkę kroimy, a następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy przez około 3 minuty. Dodajemy pokrojoną cukinię, smażymy do miękkości i dodajemy pokrojone pomidory (bez gniazd nasiennych).

Kurczak w pomidorach

Kurczak w pomidorach

Oczyszczamy piersi z kurczaka i kroimy w kawałki. Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dorzucamy ok 1cm pokrojonej papryczki chili. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pomidory z puszki i wszystko gotujemy kilka minut. Kurczaka przekładamy do pomidorów i gotujemy ok 20-30 minut. W międzyczasie dodajemy listki bazylii oraz tymianek. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem.

Zupa krem z pietruszki i gruszki

Zupa krem z pietruszki i gruszki

Pietruszkę obieramy i kroimy w dość grube plastry. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i dodajemy pietruszkę i dusimy ją na małym ogniu przez 5 minut. Dodajemy pokrojoną gruszkę i dusimy 10 min. Do garnka wlewamy bulion (tak aby zakrywał warzywa). Gotujemy ok. 15-20 minut. Dodajemy mleko, sól, pieprz i tymianek. Zagotowujemy. Wszystko razem miksujemy.

Zupa krem z cukinii

Zupa krem z cukinii

Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na rozgrzanej patelni. Ziemniaki i cukinie obieramy i kroimy w kostkę, a następnie gotujemy przez około 15 minut w wywarze warzywnym. Dodajemy szpinak, liście bazylii, podsmażoną cebulkę oraz czosnek i gotujemy jeszcze chwilę. Solimy, doprawiamy pieprzem i wszystko blendujemy. Podajemy z kleksem z jogurtu naturalnego.

Item added to cart.
0 items - 0,00