Print Friendly, PDF & Email

Domowy kebab

Wskazówki

70-90 minut
całość to: 1630 kcal / B-181 g / W-17 g / T-92 g / BŁ-10 g

Składniki

  • Mięso z udek z kurczaka bez kości – 1 kilogram
  • Oliwa – 30 g (3 łyżki)
  • Sok z cytryny – 2 łyżki
  • Papryka słodka – 1,5 łyżeczki
  • Papryka ostra – 1 łyżeczka
  • Czosnek w proszku – 1 łyżeczka
  • Kolendra suszona – 1 łyżeczka
  • Kmin rzymski – 1/2 łyżeczki
  • Rozmaryn suszony – 1 szczypta
  • Kurkuma – 1/2 łyżeczki
  • Oregano – 1/2 łyżeczki
  • Pieprz – 1 szczypta
  • Sól – 1 szczypta

Przygotowanie

Mięso (można wymienić na indyka) natrzeć porządnie przyprawami, dodać oliwę, sok z cytryny i wymieszeć. Odstawić do lodówki na godzinę (najlepiej na całą noc). Kawałki nadziać na patyczki do szaszłyków (najlepiej przygotować konstrukcję z patyczków i cebuli – w jedną połówkę cebuli wbić patyczki, nadziać na nich mięso i drugą połówkę, tak aby przytrzymywała całość). Piec ok 70-80 minut w *piekarniku nagrzanym do 190C. Podawać w towarzystwie surówki i pieczonych ziemniaczków, w bułce z sosem czosnkowym i warzywami lub dorzucać do sałatek.

*piec na dolnej półce piekarnika.

https://www.skleposz.pl/produkt/e-book-zdrowe-i-pyszne-obiadyE-book: Zdrowe i pyszne obiady

19,99 zł

E-book zawiera 20 przepisów na pyszne dania. Większość z nich przygotowuje się w ciągu 30 minut (lub szybciej), więc są idealne dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Przepisy są dokładnie rozpisane, mają podaną wartość kaloryczną i odżywczą.

Przejdź do sklepu →

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o
Item added to cart.
0 items - 0,00