
Wskazówki
70-80 minut 1 porcja
Wartość odżywcza całości:
1630 kcal / B-181 g / W-17 g / T-92 g / BŁ-10 g
Składniki
- Mięso z udek z kurczaka bez kości – 1 kilogram
- Oliwa – 30 g (3 łyżki)
- Sok z cytryny – 2 łyżki
- Papryka słodka – 1,5 łyżeczki
- Papryka ostra – 1 łyżeczka
- Czosnek w proszku – 1 łyżeczka
- Kolendra suszona – 1 łyżeczka
- Kmin rzymski – 1/2 łyżeczki
- Rozmaryn suszony – 1 szczypta
- Kurkuma – 1/2 łyżeczki
- Oregano – 1/2 łyżeczki
- Pieprz – 1 szczypta
- Sól – 1 szczypta
Przygotowanie
Mięso (można wymienić na indyka) natrzeć porządnie przyprawami, dodać oliwę, sok z cytryny i wymieszeć. Odstawić do lodówki na godzinę (najlepiej na całą noc). Kawałki nadziać na patyczki do szaszłyków (najlepiej przygotować konstrukcję z patyczków i cebuli – w jedną połówkę cebuli wbić patyczki, nadziać na nich mięso i drugą połówkę, tak aby przytrzymywała całość). Piec ok 70-80 minut w *piekarniku nagrzanym do 190C. Podawać w towarzystwie surówki i pieczonych ziemniaczków, w bułce z sosem czosnkowym i warzywami lub dorzucać do sałatek.
*piec na dolnej półce piekarnika.