Wskazówki
20 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji (bez makaronu):
185 kcal \ B-26 g \ W-14 g \ T-4 g \ BŁ-4 g
Składniki
- Filet z piersi kurczaka – 200g (1 sztuka)
- Mąka ziemniaczana – 5g (1 łyżeczka)
- Olej kokosowy – 5g (1 płaska łyżeczka)
- Imbir – 10g (1 łyżka)
- Cebula dymka – 25g (1 sztuka)
- Marchew – 50g (1 sztuka)
- Mrożona fasolka szparagowa – 100g (2 garście)
- Kapusta pak choi – 200g (1 sztuka)
- Papryczka chili – 5g (1 kawałek)
- Olej sezamowy – opcjonalnie
- Ocet ryżowy –12 ml (2 łyżki)
- Sos sojowy – 10 ml (1 łyżka)
- Sos ostrygowy – 15g (1 łyżka)
- Sriracha – 12g (1 łyżka)
- Woda – 30 ml (3 łyżki)
- Makaron chow mein (mie)
Przygotowanie
Mięso oczyścić i pokroić na kawałki. Wymieszać z mąką ziemniaczaną. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić starty na tarce imbir, posiekaną cebulkę i chwilę podsmażać. Dodać kurczaka i smażyć jeszcze chwilę. Gdy mięso będzie prawie całkowicie „ścięte” dorzucić pokrojoną w słupki marchewkę, fasolkę szparagową i dalej smażyć. Dorzucić posiekaną kapustę pak choi i kawałki papryczki chili. Wlać sos (ocet ryżowy wymieszany z sosem sojowym, sosem ostrygowym, sriracha i wodą) i wszystko razem przemieszać. Dorzucić ugotowany wcześniej makaron i podsmażać jeszcze chwilę. Podawać z sezamem i szczypiorkiem. Właściwie pasuje tu większość warzyw, więc można kombinować 🙂
Kaloryczność podana jest dla porcji bez makaronu!