Kopytka z batatów, ziemniaków i szpinaku

5/5 - (Ocen: 2)
Kopytka z batatów, ziemniaków i szpinaku

Wskazówki

25 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 329 kcal \ B-6 g \ T-1 g \ W-74 g \ BŁ-6 g
Wartość odżywcza 100 g kopytek: 159 kcal \ B-3 g \ T-0 g \ W-36 g \ BŁ-3 g

Składniki

  • bataty – 1,5 sztuki (300 g)
  • ziemniaki – 3 sztuki (250 g)
  • szpinak, świeży – 1 garść (30 g)
  • mąka ziemniaczana – 3/4 szklanki (100 g)
  • mąka kukurydziana – 1 szklanka (100 g)
  • mąka pszenna – 1/2 szklanki (50 g)

Przygotowanie

Obrane ziemniaki i batata ugotować i „udeptać” na puree. Dodać zblanszowany i posiekany drobno szpinak oraz mąkę. Zagnieść ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką ziemniaczaną. Formować wałeczki i pociąć na kawałki (można też odrywać ciasto i kopytka formować dłonią). Gotować partiami, w lekko osolonej wodzie, do momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Można podawać z masłem lub sosem pomidorowym 🙂

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 2)

Dodaj komentarz