
Wskazówki
30 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
520 kcal \ B-27 g \ W-48 g \ T-25 g \ BŁ-7 g
Składniki
- Pstrąg łososiowy – 250g (1 sztuka)
- Imbir – 10g (2 cm kawałek)
- Czosnek – 10g (2 ząbki)
- Sok z limonki – 12g (2 łyżki)
- Natka pietruszki – 6g (2 łyżki)
- Oliwa – 20g (2 łyżki)
- Miód lub syrop klonowy – 20g (2 łyżki)
- Sól i pieprz – do smaku
- Batat – 300g (1 sztuka)
- Pomidorki koktajlowe – 160g (8 sztuk)
- Rukola – 60g (3 garście)
- Oliwa – 5g (1 łyżeczka)
Przygotowanie
Pstrąga płuczemy i układamy w naczyniu żaroodpornym. W słoiczku lub miseczce mieszamy starty na tarce imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, oliwę, miód, sok z limonki oraz sól i pierz. Marynatą polewamy rybę (można ją odstawić na 30 min do lodówki, ale nie jest to konieczne). Bataty kroimy na kształt frytek, układamy na blaszce, doprawiamy papryką słodką, ostrą i pieczemy razem z rybą 15-20 minut, w 200C. W międzyczasie z rukoli, pomidorków i odrobiny oliwy przygotowujemy sałatkę.