Wskazówki
30 minut 34 sztuki
Wartość odżywcza 1 sztuki:
47 kcal \ B-2 g \ W-8 g \ T-1 g \ BŁ-2 g
Składniki
- Ciecierzyca sucha – 400 g (1 opakowanie)
- Cebula – 105 g (1 sztuka)
- Czosnek – 15 g (3 ząbki)
- Natka pietruszki – 1 pęczek
- Oliwa – 20 g (2 łyżki)
- Soda – 1/2 łyżeczki
- Kmin rzymski – 1/2 łyżeczki
- Kardamon w proszku – 1/2 łyżeczki
- Kolendra suszona – 1/2 łyżeczki
- Imbir w proszku – 1/2 łyżeczki
- Gałka muszkatołowa – 1/4 łyżeczki
- Sól – 2 łyżeczki
- Pieprz – 1 łyżeczka
- Cynamon – 1/3 łyżeczki
- Papryka słodka – 1/2 łyżeczki
- Papryka ostra – 1/3 łyżeczki
- Przyprawa papryka wędzona – 1/3 łyżeczki
Przygotowanie
Ciecierzycę przepłukać, zalać zimną wodą i odstawić na całą noc do namoczenia. Odcedzić i razem z cebulą, czosnkiem i natką pietruszki zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Dodać oliwę, sodę i przyprawy (tutaj jest dowolność, ja ze względu na to, że mąż nie przepada za kminem rzymskim dałam tylko pół łyżeczki, dodałam też paprykę wędzoną którą uwielbiam i cynamon). Formować małe kulki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczyć je delikatnie. Piec w 180C przez 10 minut, a później obrócić i piec kolejne 10-15 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. z warzywami, w chlebkach pita (przepis)
A co zrobić, aby nie były takie suche? W pieczonych to jest chyba największy minus
oj tutaj niestety nie pomogę. Jedynym ratunkiem może być podawanie ich z sosem (np. jogurtowym) 🙂