Kurczak w sosie orzechowym

5/5 - (Ocen: 1)
Kurczak w sosie orzechowym

Wskazówki

20 minut  4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
300 kcal \ B-36 g \ W-9 g \ T-13 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • Filet z kurczaka – 600 g (3 sztuki)
  • Papryka czerwona – 120 g (1 sztuka)
  • Cebula dymka – 50 g (1 mała sztuka)
  • Olej sezamowy – 10 g (1 łyżka)
  • Masło orzechowe – 50 g (2 łyżki)
  • Gorąca woda – 150 ml (1 porcja)
  • Pasta tamaryndowa – 10 g (1 łyżka)
  • Ocet ryżowy – 10g (1 łyżka)
  • Syrop klonowy – 20 g (2 łyżki)
  • Sos sojowy – 20 g (2 łyżki)
  • Czosnek – 10 g (2 ząbki)
  • Imbir – 10 g (2 cm kawałek)
  • Chilli w płatkach – 2 g (1/2 łyżeczki)
  • Szczypior – 5 g (1 łyżka)
  • Sezam – 10 g (1 łyżka)

Przygotowanie

Kurczaka umyć, pokroić na kawałki i wymieszać z marynatą przygotowaną z pasty tamaryndowej (lub 2 łyżek soku z limonki), sosu sojowego, syropu klonowego (można wymienić na miód), octu ryżowego, startego na tarce czosnku i imbiru oraz chili. Odstawić na kilka minut. Na patelni rozgrzać tłuszcz i przesmażyć mięso (razem z całą marynatą). Dodać pokrojoną w paski paprykę oraz cebulkę dymkę. Gdy zmiękną dodać masło orzechowe i gorącą wodę. Mieszać, aż powstanie gęsty sos. Posypać posiekanym szczypiorem i sezamem (lub orzechami ziemnymi). Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym.

Znajdziesz w nim aż 30 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

7 komentarzy do “Kurczak w sosie orzechowym”

Dodaj komentarz