Kurczak w sosie orzechowym

Wskazówki

20 minut  4 porcje
1 porcja to: 300 kcal \ B-36 g \ W-9 g \ T-13 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • Filet z kurczaka – 600 g (3 sztuki)
  • Papryka czerwona – 120 g (1 sztuka)
  • Cebula dymka – 50 g (1 mała sztuka)
  • Olej sezamowy – 10 g (1 łyżka)
  • Masło orzechowe – 50 g (2 łyżki)
  • Gorąca woda – 150 ml (1 porcja)
  • Pasta tamaryndowa – 10 g (1 łyżka)
  • Ocet ryżowy – 10g (1 łyżka)
  • Syrop klonowy – 20 g (2 łyżki)
  • Sos sojowy – 20 g (2 łyżki)
  • Czosnek – 10 g (2 ząbki)
  • Imbir – 10 g (2 cm kawałek)
  • Chilli w płatkach – 2 g (1/2 łyżeczki)
  • Szczypior – 5 g (1 łyżka)
  • Sezam – 10 g (1 łyżka)

Przygotowanie

Kurczaka umyć, pokroić na kawałki i wymieszać z marynatą przygotowaną z pasty tamaryndowej (lub 2 łyżek soku z limonki), sosu sojowego, syropu klonowego (można wymienić na miód), octu ryżowego, startego na tarce czosnku i imbiru oraz chili. Odstawić na kilka minut. Na patelni rozgrzać tłuszcz i przesmażyć mięso (razem z całą marynatą). Dodać pokrojoną w paski paprykę oraz cebulkę dymkę. Gdy zmiękną dodać masło orzechowe i gorącą wodę. Mieszać, aż powstanie gęsty sos. Posypać posiekanym szczypiorem i sezamem (lub orzechami ziemnymi). Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym.

Na hasło ➡️ odzywiajsiezdrowo7 masz 7% rabatu w sklepie targroch.pl. Znajdziesz tam różnego rodzaju: mąki (m.in. orkiszową i gryczaną), słodzidła (m.in. syrop klonowy, daktylowy, z agawy, cukier kokosowy), kasze, ryż, bakalie, oleje itp.

https://www.odzywiajsiezdrowo.pl/produkt/e-book-zdrowe-i-pyszne-sniadania/

E-book: Zdrowe i pyszne śniadania

39,99 zł

Ten eBook to zbiór 40 szybkich, pysznych i zdrowych pomysłów na śniadania! Większość przygotowuje się do 15-20 minut, więc są idealne dla Osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Produkty w przepisach są ogólnodostępne i kupisz je większości sklepów :) Chcesz zobaczyć 3 bezpłatne przepisy z eBooka? Zapisz się na listę zainteresowanych!

Przejdź do sklepu →

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Aga

Dziś mieliśmy to na obiad. Przepyszne.

Item added to cart.
0 items - 0,00