
Wskazówki
20 minut 4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
300 kcal \ B-36 g \ W-9 g \ T-13 g \ BŁ-2 g
Składniki
- Filet z kurczaka – 600 g (3 sztuki)
- Papryka czerwona – 120 g (1 sztuka)
- Cebula dymka – 50 g (1 mała sztuka)
- Olej sezamowy – 10 g (1 łyżka)
- Masło orzechowe – 50 g (2 łyżki)
- Gorąca woda – 150 ml (1 porcja)
- Pasta tamaryndowa – 10 g (1 łyżka)
- Ocet ryżowy – 10g (1 łyżka)
- Syrop klonowy – 20 g (2 łyżki)
- Sos sojowy – 20 g (2 łyżki)
- Czosnek – 10 g (2 ząbki)
- Imbir – 10 g (2 cm kawałek)
- Chilli w płatkach – 2 g (1/2 łyżeczki)
- Szczypior – 5 g (1 łyżka)
- Sezam – 10 g (1 łyżka)
Przygotowanie
Kurczaka umyć, pokroić na kawałki i wymieszać z marynatą przygotowaną z pasty tamaryndowej (lub 2 łyżek soku z limonki), sosu sojowego, syropu klonowego (można wymienić na miód), octu ryżowego, startego na tarce czosnku i imbiru oraz chili. Odstawić na kilka minut. Na patelni rozgrzać tłuszcz i przesmażyć mięso (razem z całą marynatą). Dodać pokrojoną w paski paprykę oraz cebulkę dymkę. Gdy zmiękną dodać masło orzechowe i gorącą wodę. Mieszać, aż powstanie gęsty sos. Posypać posiekanym szczypiorem i sezamem (lub orzechami ziemnymi). Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym.
Dziś mieliśmy to na obiad. Przepyszne.
Cudownie!!! Bardzo się cieszę 🙂
Sos sojowy jasny czy ciemny? 🙂
Używam zarówno jasny i ciemny 🙂 Oba pasują 🙂
Ok, dziękuję 😊
Czym zastąpić pastę tamaryndowa?🙂
Ciężko ją zastąpić 🙂 Można dać więcej soku z limonki, ale to już nie będzie to samo 🙂