Wskazówki
30 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 183 kcal \ B-11 g \ T-12 g \ W-7 g \ BŁ-1 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 115 kcal \ B-7 g \ T-7 g \ W-5 g \ BŁ-1 g
Składniki
- bakłażan – 1 sztuka
- oliwa – 1 łyżeczka (5 g)
- sól – 1 szczypta
- pieprz – 1 szczypta
- cebula – 1/2 sztuki (30 g)
- czosnek – 1 ząbek (5 g)
- oliwa – 1 łyżeczka (5 g)
- passata pomidorowa – 1/2 szklanki (120 g)
- ser mozzarella, tarty – 2 garście (50 g)
- szynka szwarcwaldzka – 2 plastry (22 g)
- pomidorki koktajlowe – 5 sztuk (60 g)
- suszone pomidory – 2 sztuki (20 g)
- bazylia – 1 garść
Przygotowanie
- Bakłażana pokrój w plastry i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj oliwą, dopraw solą, pieprzem i piecz około 17 minut w piekarniku nagrzanym do 200C.
- Przygotuj sos: na oliwie podsmaż cebulkę oraz czosnek. Dodaj passatę, sól, pieprz, oregano. Gotuj przez chwilę.
- Plastry bakłażana wyciągnij, posmaruj sosem pomidorowym.
- Posyp startym serem, dorzuć ulubione dodatki (np. pomidorki koktajlowe, szynkę).
- Piecz 5 minut do rozpuszczenia sera.
Mini Pizzerki z Bakłażana to pyszna przekąska, kolacja, śniadanie lub dodatek do mięsa. Świetnie wygląda i pysznie smakuje.