Wskazówki
60 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
252 kcal \ B-15 g \ W-21 g \ T-14 g \ BŁ-5 g
Składniki
- Oliwa – 5 g (1 łyżeczka)
- Czosnek – 5 g (1 ząbek)
- Pomidory z puszki – 400 g (1 puszka)
- Bakłażan – 240 g (1 sztuka)
- Cebula – 52 g (1/2 sztuki)
- Pieczarki – 200 g (10 sztuk)
- Ser feta – 100 g (1/2 kostki)
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz – 1 szczypta
- Bazylia świeża – kilka listków
Przygotowanie
Na początku przygotowujemy sos: na odrobinie oliwy podsmażamy drobno pokrojony ząbek czosnku, dodajemy pomidory z puszki, sól, pieprz, bazylię i dusimy 10 minut na wolnym ogniu. Bakłażana myjemy i kroimy wzdłuż w długie cienkie paski. Każdy plaster solimy z dwóch stron i odkładamy na 15 min aby puściły sok. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na rozgrzanej patelni aż się zarumieni. Pieczarki obieramy i kroimy drobno i dorzucamy do cebuli. Smażymy do miękkości, doprawiamy pieprzem i dodajemy 1/2 kostki fety. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Paski bakłażana smażymy na patelni grillowej (aż się delikatnie zarumienią). Każdy pasek nadziewamy pieczarkami i zawijamy w rulon. Piekarnik nastawiamy na 200C. W naczyniu w którym będziemy zapiekać bakłażan wylewamy sos pomidorowy, a na nim układamy rulony. Przykrywamy folią i pieczemy 25-30 minut. Pod koniec pieczenia można posypać mozzarellą