Wskazówki
40 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 565 kcal \ B-35 g \ T-23 g \ W-54 g \ BŁ-2 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 97 kcal \ B-6 g \ T-4 g \ W-9 g \ BŁ-0 g
Składniki
- Mięso mielone z łopatki wiep.-1 opak. (500 g)
- Cebula – 1 sztuka (120 g)
- Czosnek – 2 ząbki (10 g)
- Oliwa – 2 łyżeczki (10 g)
- Jajo – 1 sztuka (50 g)
- Bułka tarta – 2 łyżki (16 g)
- Pietruszka, natka – 1 łyżka (12 g)
- Papryka słodka – 1 łyżeczka
- Papryka ostra – 1/3 łyżeczki
- Oregano – 1 łyżeczka
- Cukier – 2 szczypty
- Sól – do smaku
- Pieprz – do smaku
- Passata pomidorowa – 1 opak. (500 g)
- Pomidory krojone w puszce – 1 opak. (400 g)
- Rosół – 1 szklanka (200 g)
- Gnocchi – 1 opakowanie (500 g)
Przygotowanie
- Cebulę i czosnek pokrój drobno, podsmaż na łyżeczce oliwy. Dodaj do mięsa. Dorzuć jajo, bułkę tartą, przyprawy i posiekaną natkę pietruszki.
- Całość dokładnie wymieszaj przy pomocy dłoni. Uformuj pulpeciki i podsmaż z każdej strony.
- Dodaj bulion, passatę pomidorową i pomidory krojone. Dopraw do smaku oregano, papryką i dodaj szczyptę cukru. Gotuj 30 minut.
- Na patelnię wrzuć lekko obgotowane gnocchi, gotuj jeszcze chwilę.
- Posyp świeżą bazylią i ewentualnie parmezanem.
Gnocchi z pulpetami w sosie pomidorowym to takie comfort food. Smakują fantastycznie! Jak z dobrej restauracji 🙂 Gotowe gnocchi z dobrym składem możesz kupić w wielu marketach. To bardzo ułatwia gotowanie 🙂