Gnocchi z Pulpetami w Sosie Pomidorowym

3.7/5 - (Ocen: 10)
Gnocchi z pulpetami w sosie pomidorowym

Wskazówki

40 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 565 kcal \ B-35 g \ T-23 g \ W-54 g \ BŁ-2 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 97 kcal \ B-6 g \ T-4 g \ W-9 g \ BŁ-0 g

Składniki

  • Mięso mielone z łopatki wiep.-1 opak. (500 g)
  • Cebula – 1 sztuka (120 g)
  • Czosnek – 2 ząbki (10 g)
  • Oliwa – 2 łyżeczki (10 g)
  • Jajo – 1 sztuka (50 g)
  • Bułka tarta – 2 łyżki (16 g)
  • Pietruszka, natka – 1 łyżka (12 g)
  • Papryka słodka – 1 łyżeczka
  • Papryka ostra – 1/3 łyżeczki
  • Oregano – 1 łyżeczka
  • Cukier – 2 szczypty
  • Sól – do smaku
  • Pieprz – do smaku
  • Passata pomidorowa – 1 opak. (500 g)
  • Pomidory krojone w puszce – 1 opak. (400 g)
  • Rosół – 1 szklanka (200 g)
  • Gnocchi – 1 opakowanie (500 g)

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek pokrój drobno, podsmaż na łyżeczce oliwy. Dodaj do mięsa. Dorzuć jajo, bułkę tartą, przyprawy i posiekaną natkę pietruszki.
  2. Całość dokładnie wymieszaj przy pomocy dłoni. Uformuj pulpeciki i podsmaż z każdej strony.
  3. Dodaj bulion, passatę pomidorową i pomidory krojone. Dopraw do smaku oregano, papryką i dodaj szczyptę cukru. Gotuj 30 minut.
  4. Na patelnię wrzuć lekko obgotowane gnocchi, gotuj jeszcze chwilę.
  5. Posyp świeżą bazylią i ewentualnie parmezanem.

Gnocchi z pulpetami w sosie pomidorowym to takie comfort food. Smakują fantastycznie! Jak z dobrej restauracji 🙂 Gotowe gnocchi z dobrym składem możesz kupić w wielu marketach. To bardzo ułatwia gotowanie 🙂

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

3.7/5 - (Ocen: 10)

Dodaj komentarz