Domowa pizza z dodatkami

Domowa pizza z dodatkami

Wskazówki

60 minut   4 porcje (2 pizze)
Wartość odżywcza 1 porcji:
618 kcal \ B-22 g \ T-13 g \ W-104 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • Mąka pszenna typ 450 – 500 g (4 szklanki)
  • Sól – 1 łyżeczka
  • Oliwa – 20 g (2 łyżki)
  • Woda ciepła – 250 g (1 szklanka)
  • Drożdże instant – 6 g (1 łyżeczka)
  • Cukier – 7,5 g (1,5 łyżeczki)

Dodatki

  • Ketchup – 60 g (4 łyżki)
  • Pieczarki – 160 g (8 sztuk)
  • Szynka prosciutto – 60 g (4 plastry)
  • Suszone pomidory w oleju – 40 g (4 plastry)
  • Papryczka jalapeno – 30 g (2 łyżki)
  • Rukola – 40 g (2 garście)
  • Mozzarella tarta – 30 g (1 garść)
  • Ser żółty tarty – 30 g (1 garść)

Przygotowanie

  1. Mąkę (możesz ją wymieszać pół na pół z mąką pełnoziarnistą) wymieszaj z solą i oliwą.
  2. Do ciepłej wody dodaj cukier i drożdże. Wymieszaj i odstaw na 15 minut. Dodaj do mąki.
  3. Przez ok 10 minut wyrabiaj ciasto. Przełóż do miski wysmarowanej oliwą. Odstaw na ok. 30 minut do wyrośnięcia (najlepiej schować do nie nagrzanego piekarnika).
  4. W międzyczasie przygotuj dodatki.
  5. Gdy ciasto wyrośnie, podziel je na 2 kule, każdą rozpłaszcz i przy pomocy dłoni uformuj pizzę.
  6. Posmaruj sosem pomidorowym lub ketchupem. Wyłóż dodatki.
  7. Piecz przez 9 minut w 260C. Posyp rukolą.

Domowa pizza z dodatkami na cienkim spodzie smakuje tak dobrze, jak pizza z pizzerii 🙂 Dodatki możesz dobrać dowolnie, tutaj ogranicza Cię tylko wyobraźnia (i miejsce na cieście 😛 )

Nie masz pomysłu na zdrowe śniadania?

Ten eBook to zbiór 40 szybkich, pysznych i zdrowych pomysłów na śniadania!

Większość przygotowuje się do 15-20 minut, więc są idealne dla Osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Produkty w przepisach są ogólnodostępne i kupisz je większości sklepów :)

Chcesz zobaczyć 3 bezpłatne przepisy z tego eBooka? Zapisz się na listę zainteresowanych!

E-book Zdrowe i pyszne śniadania

Przejdź do sklepu →

Oceń przepis

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Item added to cart.
0 items - 0,00