Domowa Pizza z Dodatkami

4.2/5 - (Ocen: 13)
Domowa pizza z dodatkami

Wskazówki

60 minut
4 porcje (2 pizze)
Wartość odżywcza 1 porcji: 614 kcal \ B-22 g \ T-13 g \ W-102 g \ BŁ-2 g
Wartość odżywcza 1 porcji ciasta: 491 kcal \ B-12 g \ T-6 g \ W-96 g \ BŁ-0 g

Składniki

  • Mąka pszenna typ 450 – 4 szklanki (500 g)
  • Sól – 1 łyżeczka
  • Oliwa – 4 łyżki (40 g)
  • Woda ciepła – 1,5 szkl. (300 g)
  • Drożdże instant – 1 opakowanie (6 g)
  • Cukier – 1,5 łyżeczki (8 g)

Przykładowe dodatki

  • Ketchup – 4 łyżki (60 g)
  • Pieczarki – 8 sztuk (160 g)
  • Szynka prosciutto – 4 plastry (60 g)
  • Suszone pomidory w oleju – 4 plastry (40 g)
  • Papryczka jalapeno – 2 łyżki (30 g)
  • Rukola – 2 garście (40 g)
  • Mozzarella tarta – 1 garść (30 g)
  • Ser żółty tarty – 1 garść (30 g)

Przygotowanie

  1. Mąkę (możesz ją wymieszać pół na pół z mąką pełnoziarnistą) wymieszaj z solą i oliwą.
  2. Do ciepłej wody dodaj cukier i drożdże. Wymieszaj i odstaw na 15 minut. Dodaj do mąki.
  3. Przez ok 10 minut wyrabiaj ciasto. Przełóż do miski wysmarowanej oliwą. Odstaw na ok. 30 minut do wyrośnięcia (najlepiej schować do nie nagrzanego piekarnika).
  4. W międzyczasie przygotuj dodatki.
  5. Gdy ciasto wyrośnie, podziel je na 2 kule, każdą rozpłaszcz i przy pomocy dłoni uformuj pizzę.
  6. Posmaruj sosem pomidorowym lub ketchupem. Wyłóż dodatki.
  7. Piecz przez 9 minut w 260C. Posyp rukolą.

Domowa pizza z dodatkami na cienkim spodzie smakuje tak dobrze, jak pizza z pizzerii 🙂 Dodatki możesz dobrać dowolnie, tutaj ogranicza Cię tylko wyobraźnia (i miejsce na cieście 😛 )

Znajdziesz w nim aż 30 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

4.2/5 - (Ocen: 13)

Dodaj komentarz