Wskazówki
60 minut
4 porcje (2 pizze)
Wartość odżywcza 1 porcji: 614 kcal \ B-22 g \ T-13 g \ W-102 g \ BŁ-2 g
Wartość odżywcza 1 porcji ciasta: 491 kcal \ B-12 g \ T-6 g \ W-96 g \ BŁ-0 g
Składniki
- Mąka pszenna typ 450 – 4 szklanki (500 g)
- Sól – 1 łyżeczka
- Oliwa – 4 łyżki (40 g)
- Woda ciepła – 1,5 szkl. (300 g)
- Drożdże instant – 1 opakowanie (6 g)
- Cukier – 1,5 łyżeczki (8 g)
Przykładowe dodatki
- Ketchup – 4 łyżki (60 g)
- Pieczarki – 8 sztuk (160 g)
- Szynka prosciutto – 4 plastry (60 g)
- Suszone pomidory w oleju – 4 plastry (40 g)
- Papryczka jalapeno – 2 łyżki (30 g)
- Rukola – 2 garście (40 g)
- Mozzarella tarta – 1 garść (30 g)
- Ser żółty tarty – 1 garść (30 g)
Przygotowanie
- Mąkę (możesz ją wymieszać pół na pół z mąką pełnoziarnistą) wymieszaj z solą i oliwą.
- Do ciepłej wody dodaj cukier i drożdże. Wymieszaj i odstaw na 15 minut. Dodaj do mąki.
- Przez ok 10 minut wyrabiaj ciasto. Przełóż do miski wysmarowanej oliwą. Odstaw na ok. 30 minut do wyrośnięcia (najlepiej schować do nie nagrzanego piekarnika).
- W międzyczasie przygotuj dodatki.
- Gdy ciasto wyrośnie, podziel je na 2 kule, każdą rozpłaszcz i przy pomocy dłoni uformuj pizzę.
- Posmaruj sosem pomidorowym lub ketchupem. Wyłóż dodatki.
- Piecz przez 9 minut w 260C. Posyp rukolą.
Domowa pizza z dodatkami na cienkim spodzie smakuje tak dobrze, jak pizza z pizzerii 🙂 Dodatki możesz dobrać dowolnie, tutaj ogranicza Cię tylko wyobraźnia (i miejsce na cieście 😛 )