Bruschetta

3.6/5 - (Ocen: 5)
Bruschetta

Wskazówki

15 minut
20 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki:40 kcal \ B-2 g \ W-4 g \ T-1,5 g \ BŁ-0,5 g

Składniki

  • Bagietka – 1 średnia sztuka (140 g)
  • Oliwa lub masło – do posmarowania (10 g)
  • Czosnek – 1 ząbek (5 g)
  • Pomidor – 2 sztuki (340 g)
  • Mozzarella – 1 kulka (125 g)
  • Sól – do smaku
  • Pieprz – do smaku
  • Świeża bazylia – kilka listków

Przygotowanie

  1. Bagietkę pokrój na kawałki. Każdy posmaruj masłem lub skrop oliwą. Natrzyj startym czosnkiem (albo posyp granulowanym). Pomidory sparz, odbierz i pokrój w kostkę.
  2. Mozzarellę również pokrój w kostkę. Ułóż na kawałkach pieczywa. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Piecz w 200C przez ok 8-10 minut (do momentu aż ser się roztopi).
  4. Przystrój świeżą bazylią. Gotowe 🙂

Bruschetta idealnie nadaje się jako przekąska podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Przygotowuje się ją ekspresowo!

Znajdziesz w nim aż 30 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

3.6/5 - (Ocen: 5)

Dodaj komentarz