Wskazówki
15 minut
20 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki:40 kcal \ B-2 g \ W-4 g \ T-1,5 g \ BŁ-0,5 g
Składniki
- Bagietka – 1 średnia sztuka (140 g)
- Oliwa lub masło – do posmarowania (10 g)
- Czosnek – 1 ząbek (5 g)
- Pomidor – 2 sztuki (340 g)
- Mozzarella – 1 kulka (125 g)
- Sól – do smaku
- Pieprz – do smaku
- Świeża bazylia – kilka listków
Przygotowanie
- Bagietkę pokrój na kawałki. Każdy posmaruj masłem lub skrop oliwą. Natrzyj startym czosnkiem (albo posyp granulowanym). Pomidory sparz, odbierz i pokrój w kostkę.
- Mozzarellę również pokrój w kostkę. Ułóż na kawałkach pieczywa. Dopraw solą i pieprzem.
- Piecz w 200C przez ok 8-10 minut (do momentu aż ser się roztopi).
- Przystrój świeżą bazylią. Gotowe 🙂
Bruschetta idealnie nadaje się jako przekąska podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Przygotowuje się ją ekspresowo!