Wskazówki
20 minut
3 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji z dodatkami: 630 kcal \ B-36 g \ T-30 g \ W-52 g \ BŁ-7 g
Wartość odżywcza 1 porcji bez dodatków: 312 kcal \ B-29 g \ T-22 g \ W-1 g \ BŁ-0 g
Wartość odżywcza 100 g łososia: 213 kcal \ B-20 g \ T-15 g \ W-1 g \ BŁ-0 g
Składniki
- Łosoś, filet – 2 sztuki (400 g)
- Ser grana padano, tarty – 2 łyżeczki (10 g)
- Pistacje – 1 garść (15 g)
- Pietruszka, natka – 1 łyżka (12 g)
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz – 1 szczypta
- Sok z cytryny – 1 łyżeczka (3 g)
Przykładowe dodatki
- Fasolka szparagowa – 130 g na 1 porcję
- Ziemniaki pieczone – 270 g na 1 porcję
Przygotowanie
- Łososia podziel na kawałki. Dopraw solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
- Pistacje zmiel lub posiekaj drobno. Do miski przesyp posiekaną natkę pietruszki, ser oraz pistacje. Wymieszaj i wyłóż na łososiu.
- Piecz w 190C przez 15-17 minut. Podawaj z dodatkami.
Łosoś w pistacjach to efektowne danie, które sprawdzi się podczas spotkań w większym gronie 🙂 Pysznie smakuje i jest bardzo prosty w przygotowaniu. Bardzo polecam!