
Wskazówki
15 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
186 kcal \ B-8 g \ W-7 g \ T-15 g \ BŁ-2 g
Składniki
- Sok z cytryny – 6 g (1 łyżka)
- Słonecznik łuskany – 10 g (1 łyżka)
- Mix sałat – 20 g (1 garść)
- Pomidor – 170 g (1 średnia sztuka)
- Cebula czerwona – 52 g (1/2 sztuki)
- Łosoś surowy – 50 g (1/2 sztuki)
- Oliwa – 20 g (2 łyżki)
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz – 1 szczypta
- Bazylia świeża – kilka listków
Przygotowanie
Łososia upiec w folii (według tego przepisu). Ziarna słonecznika uprażyć na patelni. Cebulę obrać i pokroić w półtalarki. Pomidora pokroić w kostkę. Sałatę opłukać, przełożyć do miski. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i ulubionymi przyprawami (u mnie zioła prowansalskie). Przełożyć do naczyń. Łososia rozdrobnić delikatnie i położyć na sałacie. Posypać prażonymi ziarnami słonecznika.