Wskazówki
15+40 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 508 kcal \ B-28 g \ T-22 g \ W-45 g \ BŁ-11 g
Składniki
- Łosoś, filet – 2 sztuki (400 g)
- Burak surowy – 4 sztuki (420 g)
- Ziemniak – 8 sztuk (680 g)
- Marchew – 4 sztuki (280 g)
- Pietruszka, korzeń – 4 sztuki (320 g)
- Oliwa – 3 łyżki (30 g)
- Tymianek suszony – 1 szczypta
- Rozmaryn, suszony – 1 szczypta
- Pieprz – 1 szczypta
- Koperek – 1 łyżeczka
Przygotowanie
- Łososia oczyść, pokrój na mniejsze kawałki i wyłóż w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu połóż plasterki cytryny i koperek. Dopraw do smaku.
- Warzywa obierz i pokrój na kształt frytek. Wymieszaj z oliwą i przyprawami. Wyłóż na papierze do pieczenia i piecz w 200C przez 40 minut. 15 minut przed końcem pieczenia wstaw rybę.
Pieczony łosoś z warzywami to jeden z moich ulubionych obiadów. Wystarczy kilka minut i posiłek robi się sam. Warzywa możesz wymieniać dowolnie, w zależności od sezonu i zawsze będzie smacznie 🙂