Wskazówki
15 minut
16 placuszków
Wartość odżywcza 1 placuszka: 47 kcal \ B-2 g \ T-1 g \ W-6 g \ BŁ-1 g
Wartość odżywcza 100 g placuszków: 126 kcal \ B-6 g \ T-4 g \ W-16 g \ BŁ-2 g
Składniki
- cebula czerwona – 1 kawałek (10 g)
- papryka czerwona – 1 kawałek (50 g)
- szpinak, świeży – 2 garście (30 g)
- pietruszka, natka – 1 łyżka (12 g)
- suszone pomidory – 3 sztuki (30 g)
- cukinia – 1 kawałek (110 g)
- ser grana padano, tarty – 2 łyżki (30 g)
- mąka orkiszowa jasna – 1 szklanka (120 g)
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka (3 g)
- napój owsiany – 3/4 szklanki (150 g)
- jajo – 1 sztuka (50 g)
- sól – 1 szczypta
- pieprz – 1 szczypta
- czosnek granulowany – 1 szczypta
- cebula suszona – 1 szczypta
Przygotowanie
- Cukinię zetrzyj na tarce. Pozostałe warzywa pokrój drobno.
- Mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy przełóż do miski. Wymieszaj. Dodaj napój owsiany oraz jajo, wymieszaj dokładnie i dodaj warzywa oraz ser. Ponownie wymieszaj.
- Smaż z obu stron na rozgrzanej patelni lekko muśniętej tłuszczem.
- Podawaj z sosem czosnkowym albo jogurtowo-koperkowym. Ewentualnie do masy na placuszki dodaj trochę sera feta.
Placuszki warzywne świetnie smakują w towarzystwie wędzonej ryby. Sprawdzą się jako śniadanie, kolacja lub lunch 🙂
Tyle, że nie ma dodanego tłuszczu, a tłuszcz ma dużo kalorii, nawet na beztłuszczowej patelni też trzeba smażyć na tłuszczu bo inaczej się będzie przypalać albo się w środku nie usmaży.
Przy DOBREJ patelni teflonowej wystarczy, że będzie delikatnie muśnięta tłuszczem. Na patelnię wylewa się odrobinę oliwy / oleju i przy pomocy ręcznika papierowego lub pędzelka rozsmarowuje się po powierzchni. Placuszki smażę tak od wielu lat i zawsze wychodzą 🙂 Wystarczy, że podczas smażenia będą przykryte pokrywką. I oczywiście trzeba ciut dłużej poczekać. Polecam patelnię Ambition Taurus. Kupuję je od 3-4 lat i nigdy mnie nie zawiodły.
Olu, smaż na mniejszym grzaniu i przykryj pokrywką. Ja tak smażę od niedawna dla syna i wychodzą placuszki różnego rodzaju.
Dokładnie, smażenie na niewielkiej mocy pod przykryciem zawsze się sprawdza 🙂
a można je upiec w gofrownicy?
nigdy ich tak nie przygotowywałam, więc nie podpowiem 🙁
Czy cukinię należy odsączyć z nadmiaru wody po tarkowaniu?
Tak, tak 🙂 Koniecznie!