Placuszki warzywne

5/5 - (Ocen: 1)
Placuszki warzywne

Wskazówki

15 minut
16 placuszków
Wartość odżywcza 1 placuszka: 47 kcal \ B-2 g \ T-1 g \ W-6 g \ BŁ-1 g
Wartość odżywcza 100 g placuszków: 126 kcal \ B-6 g \ T-4 g \ W-16 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • cebula czerwona – 1 kawałek (10 g)
  • papryka czerwona – 1 kawałek (50 g)
  • szpinak, świeży – 2 garście (30 g)
  • pietruszka, natka – 1 łyżka (12 g)
  • suszone pomidory – 3 sztuki (30 g)
  • cukinia – 1 kawałek (110 g)
  • ser grana padano, tarty – 2 łyżki (30 g)
  • mąka orkiszowa jasna – 1 szklanka (120 g)
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka (3 g)
  • napój owsiany – 3/4 szklanki (150 g)
  • jajo – 1 sztuka (50 g)
  • sól – 1 szczypta
  • pieprz – 1 szczypta
  • czosnek granulowany – 1 szczypta
  • cebula suszona – 1 szczypta

Przygotowanie

  1. Cukinię zetrzyj na tarce. Pozostałe warzywa pokrój drobno.
  2. Mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy przełóż do miski. Wymieszaj. Dodaj napój owsiany oraz jajo, wymieszaj dokładnie i dodaj warzywa oraz ser. Ponownie wymieszaj.
  3. Smaż z obu stron na rozgrzanej patelni lekko muśniętej tłuszczem.
  4. Podawaj z sosem czosnkowym albo jogurtowo-koperkowym. Ewentualnie do masy na placuszki dodaj trochę sera feta.

Placuszki warzywne świetnie smakują w towarzystwie wędzonej ryby. Sprawdzą się jako śniadanie, kolacja lub lunch 🙂

Szukasz prostych i zdrowych przepisów?

Zajrzyj na mój Instagram 🙂
Ponad 150tys. obserwatorów, masa kuchennych inspiracji i nie tylko!
instagram.com/odzywiajsiezdrowo

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz

Item added to cart.
0 items - 0,00