Placuszki Warzywne

3.8/5 - (Ocen: 6)
Placuszki warzywne

Wskazówki

15 minut
16 placuszków
Wartość odżywcza 1 placuszka: 47 kcal \ B-2 g \ T-1 g \ W-6 g \ BŁ-1 g
Wartość odżywcza 100 g placuszków: 126 kcal \ B-6 g \ T-4 g \ W-16 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • cebula czerwona – 1 kawałek (10 g)
  • papryka czerwona – 1 kawałek (50 g)
  • szpinak, świeży – 2 garście (30 g)
  • pietruszka, natka – 1 łyżka (12 g)
  • suszone pomidory – 3 sztuki (30 g)
  • cukinia – 1 kawałek (110 g)
  • ser grana padano, tarty – 2 łyżki (30 g)
  • mąka orkiszowa jasna – 1 szklanka (120 g)
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka (3 g)
  • napój owsiany – 3/4 szklanki (150 g)
  • jajo – 1 sztuka (50 g)
  • sól – 1 szczypta
  • pieprz – 1 szczypta
  • czosnek granulowany – 1 szczypta
  • cebula suszona – 1 szczypta

Przygotowanie

  1. Cukinię zetrzyj na tarce. Pozostałe warzywa pokrój drobno.
  2. Mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy przełóż do miski. Wymieszaj. Dodaj napój owsiany oraz jajo, wymieszaj dokładnie i dodaj warzywa oraz ser. Ponownie wymieszaj.
  3. Smaż z obu stron na rozgrzanej patelni lekko muśniętej tłuszczem.
  4. Podawaj z sosem czosnkowym albo jogurtowo-koperkowym. Ewentualnie do masy na placuszki dodaj trochę sera feta.

Placuszki warzywne świetnie smakują w towarzystwie wędzonej ryby. Sprawdzą się jako śniadanie, kolacja lub lunch 🙂

Znajdziesz w nim aż 40 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

3.8/5 - (Ocen: 6)

8 komentarzy do “Placuszki Warzywne”

  1. Tyle, że nie ma dodanego tłuszczu, a tłuszcz ma dużo kalorii, nawet na beztłuszczowej patelni też trzeba smażyć na tłuszczu bo inaczej się będzie przypalać albo się w środku nie usmaży.

    Odpowiedz
    • Przy DOBREJ patelni teflonowej wystarczy, że będzie delikatnie muśnięta tłuszczem. Na patelnię wylewa się odrobinę oliwy / oleju i przy pomocy ręcznika papierowego lub pędzelka rozsmarowuje się po powierzchni. Placuszki smażę tak od wielu lat i zawsze wychodzą 🙂 Wystarczy, że podczas smażenia będą przykryte pokrywką. I oczywiście trzeba ciut dłużej poczekać. Polecam patelnię Ambition Taurus. Kupuję je od 3-4 lat i nigdy mnie nie zawiodły.

      Odpowiedz
    • Olu, smaż na mniejszym grzaniu i przykryj pokrywką. Ja tak smażę od niedawna dla syna i wychodzą placuszki różnego rodzaju.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz