Wskazówki
20 minut
3 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji z dodatkami: 656 kcal \ B-34 g \ T-36 g \ W-49 g \ BŁ-4 g
Wartość odżywcza 1 porcji bez dodatków: 332 kcal \ B-27 g \ T-25 g \ W-1 g \ BŁ-0 g
Wartość odżywcza 100 g burgera: 219 kcal \ B-18 g \ T-16 g \ W-1 g \ BŁ-0 g
Składniki
- Łosoś, filet – 2 sztuki (400 g)
- Cebula dymka – 1 sztuka (20 g)
- Czosnek – 1 ząbek (5 g)
- Sok z cytryny – 1 łyżka (6 g)
- Koperek – 1 łyżka (4 g)
- Sól – 2 szczypty
- Pieprz – 2 szczypty
- Oliwa – 2 łyżki (20 g)
Przykładowe dodatki
- Ryż basmati – 50 g na 1 porcję
- Sałatka z sałaty rzymskiej – 250 g na 1 porcję
Ważne!
*Jeśli masz Insulinooporność (IO) / Zespół policystycznych jajników (PCOS), wymień na ryż basmati (ma niski IG) lub brązowy.
Przygotowanie
- Łososia oczyść z ewentualnych ości i posiekaj drobno. Przełóż do miski. Pokrój dymkę, czosnek, koperek i dodaj do ryby. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wymieszaj.
- Połowę masy zblenduj i wymieszaj wszystko raz jeszcze. Uformuj 6 burgerów. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmażaj je z obu stron po 1,5-2 minuty. Uważaj, żeby nie smażyć za długo, bo burgery będą suche. Podawaj z dodatkami ❤️
Burgery z łososia fantastycznie smakują solo, podane z sałatką lub w bułce z dodatkami. Nie ważne którą opcję wybierzesz, zawsze będą smaczne 🙂 Przygotowanie nie jest skomplikowane, więc bardzo Ci polecam.