Wskazówki
30 minut
2 porcje (6 kotletów)
Wartość odżywcza 1 porcji z dodatkami: 583 kcal \ B-29 g \ T-26 g \ W-58 g \ BŁ-5 g
Wartość odżywcza 1 porcji bez dodatków: 294 kcal \ B-22 g \ T-15 g \ W-17 g \ BŁ-1 g
Wartość odżywcza 100 g kotletów: 176 kcal \ B-13 g \ T-9 g \ W-10 g \ BŁ-1 g
Składniki
- jajo – 5 sztuk (250 g)
- ser mozzarella, tarty – 2 łyżki (30 g)
- bułka tarta – 1 łyżka (15 g)
- koperek – 1 łyżka (4 g)
- szczypior – 1 łyżka (5 g)
- sól – do smaku
- pieprz – do smaku
- bułka tarta – 2 łyżki (30 g)
Przykładowe dodatki
- ziemniaki – 200 g na 1 porcję
- mizeria ze śmietaną – 150 g na 1 porcję
- sos musztardowy – 40 g na 1 porcję
Przygotowanie
- 4 jaja ugotuj na twardo i odłóż do przestudzenia. Oskub ze skorupek i przełóż do naczynia. Ugnieć dokładnie przy pomocy widelca.
- Do miski z jajami wrzuć łyżkę bułki tartej, ser, drobno posiekany koper, szczypior, surowe jajo, sól, pieprz.
- Wszystko dokładnie wymieszaj. Masę podziel na 6 części i z każdej uformuj kotlecik. Obtocz delikatnie w bułce tartej i smaż na mocno rozgrzanym maśle z oliwą.
- Podawaj z ulubonymi dodatkami. U mnie były to ziemniaki z koperkiem, mizeria oraz sos musztardowy.
Kotlety jajeczne z mozzarellą to świetna alternatywa dla tradycyjnych mielonych. Przygotowuje się je bardzo szybko, świetnie smakują na ciepło jak i na zimno.