Wskazówki
5+20 minut
4 sztuki
Wartość odżywcza 1 sztuki: 214 kcal \ B-15 g \ T-10 g \ W-16 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Bułka kajz. z ziarnami – 4 wydrąż. szt. (120 g)
- Ser żółty, tarty – 1 garść (30 g)
- Szynka szwarcwaldzka – 4 plastry (44 g)
- Jajo – 4 sztuki (200 g)
- Pomidorki koktajlowe – 8 sztuk (80 g)
- Cebula czerwona – 1/4 sztuki (30 g)
- Sól – do smaku
- Pieprz – do smaku
- Szczypiorek – 1 łyżka (5 g)
Przygotowanie
- Zetnij „czapeczki” z bułek. Do środka nasyp ser, w każdej bułce ułóż po plasterku szynki.
- Jajka wybij do miseczki. Na każdej bułce ułóż żółtko i dodaj białko – dzięki temu dodasz odpowiednią ilość białek i nic się nie rozleje.
- Na jajku ułóż pokrojoną cebulkę, poprzekrajane pomidorki. Dopraw solą i pieprzem.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180C przez 19-21 minut (obserwuj jak zachowuje się białko i żółtko. Jeśli wolisz płynne, to wyjmij szybciej, jeśli lubisz ścięte, to potrzymaj powyżej 21 minut).
- Posyp świeżym szczypiorkiem i zjedz ze smakiem.
Bułki zapiekane z jajkiem to pyszny pomysł na leniwe śniadanie 🙂 Do środka bułki możesz włożyć ulubione składniki i już po 20 minutach będziesz się cieszyć pysznym posiłkiem.