Bułki Zapiekane z Jajkiem

4/5 - (Ocen: 13)
Bułki zapiekane z jajkiem

Wskazówki

5+20 minut
4 sztuki
Wartość odżywcza 1 sztuki: 214 kcal \ B-15 g \ T-10 g \ W-16 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Bułka kajz. z ziarnami – 4 wydrąż. szt. (120 g)
  • Ser żółty, tarty – 1 garść (30 g)
  • Szynka szwarcwaldzka – 4 plastry (44 g)
  • Jajo – 4 sztuki (200 g)
  • Pomidorki koktajlowe – 8 sztuk (80 g)
  • Cebula czerwona – 1/4 sztuki (30 g)
  • Sól – do smaku
  • Pieprz – do smaku
  • Szczypiorek – 1 łyżka (5 g)

Przygotowanie

  1. Zetnij „czapeczki” z bułek. Do środka nasyp ser, w każdej bułce ułóż po plasterku szynki.
  2. Jajka wybij do miseczki. Na każdej bułce ułóż żółtko i dodaj białko – dzięki temu dodasz odpowiednią ilość białek i nic się nie rozleje.
  3. Na jajku ułóż pokrojoną cebulkę, poprzekrajane pomidorki. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180C przez 19-21 minut (obserwuj jak zachowuje się białko i żółtko. Jeśli wolisz płynne, to wyjmij szybciej, jeśli lubisz ścięte, to potrzymaj powyżej 21 minut).
  5. Posyp świeżym szczypiorkiem i zjedz ze smakiem.

Bułki zapiekane z jajkiem to pyszny pomysł na leniwe śniadanie 🙂 Do środka bułki możesz włożyć ulubione składniki i już po 20 minutach będziesz się cieszyć pysznym posiłkiem.

Przygotowanie składników do bułek zapiekanych z jajem
Wydrążenie bułek
Dodanie sera
Dodanie szynki
Dodanie jajek
Dodanie pomidorków i cebuli

Znajdziesz w nim aż 40 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

4/5 - (Ocen: 13)

Dodaj komentarz