Wskazówki
25 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 395 kcal \ B-12 g \ T-25 g \ W-30 g \ BŁ-2 g
Składniki
- bagietka – 1 sztuka (120 g)
- pomidorki koktajlowe – 2 garście (200 g)
- czosnek – 1 ząbek (3 g)
- suszone pomidory z bazylią – 1/2 łyżeczki
- sól – 1 szczypta
- oliwa – 2 łyżki (20 g)
- burrata – 1 opakowanie (125 g)
- świeża bazylia – 1 garść (3 g)
Przygotowanie
Ważne!
*Jeśli masz Insulinooporność (IO) / Zespół policystycznych jajników (PCOS), pieczywo wymień na razowe / żytnie na zakwasie.
- Pomidorki poprzekrajaj, wymieszaj z oliwą, czosnkiem, suszonymi pomidorami z bazylią i solą. Piecz w 200C przez 20 minut.
- Bagietkę przekrój, posmaruj oliwą i zapiekaj 10 minut w 200C.
- Wyciągnij wszystko z piekarnika.
- Na bagietce rozsmaruj burratę, dołóż upieczone pomidorki i posyp posiekaną świeżą bazylią.
Obłędne grzanki z burratą i pomidorkami uzależniają! Są tak pyszne, że przepis będziesz powtarzać wielokrotnie 🙂 Wszystkie składniki mają tu sens i tworzą smakowitą całość – chrupiąca bagietka, słodziutkie, aromatyczne pomidory, kremowa burrata i na wykończenie świeża bazylia… Wyobrażasz sobie ten smak?
Bardzo lubię! Chociaż bez burraty też często serwuję 🙂 Wrzucam kromki chleba albo pokrojoną bagietkę do tostera i już 😀 a mam toster ariete na 4 kromki, więc nawet jak są goście to szybko przygotowuję taką przekąskę
Extra! Muszę sobie taki sprawić, bo nieraz by się przydał 🙂
Pierwszy raz kupiłam burratę i wczoraj zrobiłam kolację z Twojego przepisu. Aczkolwiek nie miałam bagietki, więc przekroiłam dwie bułki ciabate. Było przepyszne, na pewno będę robiła częściej. Dzięki za pomysł.
Cieszę się bardzo! 🙂
jakiej oliwy używasz?😃
Różnie, czasami kupuję w Lidlu / Biedronce, czasami z Olini 🙂
Moje smaki 🥰 Dzisiaj to zrobię na kolację 🩷
Smacznego! 🙂