Domowy Kebab w Bułce

5/5 - (Ocen: 3)
Domowy kebab w bułce

Wskazówki

80 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:604 kcal \ B-29 g \ T-18 g \ W-80 g \ BŁ-3 g
Wartość odżywcza 1 porcji bułki: 438 kcal \ B-13 g \ T-12 g \ W-69 g \ BŁ-0 g

Składniki

  • Mąka pszenna np.tortowa-2 i 1/2 szkl.(350 g)
  • Drożdże instant – 1 opakowanie (7 g)
  • Mleko 3,2% – 3/4 szklanki (175 g)
  • Cukier – 1 płaska łyżeczka (3 g)
  • Masło – 3,5 łyżki (35 g)
  • Sól – 1 płaska łyżeczka
  • Jajo – 1 sztuka do posmarowania
  • Sezam, nasiona – do posypania

Przykładowe dodatki:

  • Piersi kurczaka – 2 sztuki (ok 250 g)
  • Przyprawa do gyrosa – 1 łyżeczka
  • Masło klarowane lub oliwa – 1 łyżeczka
  • Pomidory – 2 średnie sztuki
  • Ogórek konserwowy – 3 sztuki
  • Kukurydza konserwowa – 4 łyżki
  • Czerwona cebula – 1 mała sztuka
  • Jalapeno w plastrach – 12 sztuk
  • Sałata lodowa – 1/2 sztuki
  • Sos czosnkowy

Przygotowanie

  1. W misce wymieszaj drożdże, cukier i połowę ciepłego (ale nie za gorącego) mleka. Odstaw na około 5 minut. Dodaj część mąki, masło (powinno być miękkie, dlatego lepiej je wcześniej wyjąć z lodówki), sól i resztę mleka. Przy pomocy dłoni zagniataj ciasto i w trakcie stopniowo dodawaj mąkę. Jeśli będzie taka potrzeba, dodaj odrobinę wody. Ciasto przełóż do miski lekko wysmarowanej tłuszczem. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce bez przeciągów na ok 40 min. (najlepiej do zamkniętego, nienagrzanego piekarnika).
  2. Kiedy podwoi swoją objętość, wyrób, podziel na dwa kawałki, zrób kule i rozwałkuj. Następnie delikatnie natnij, posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp sezamem i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.
  3. Piecz w 220C przez ok 15-20 min (aż się zrumieni). Przestudź, przekrój, natnij wnętrze (ostrożnie) i podaj z dodatkami.
  4. Dodatki najlepiej przygotować w trakcie wyrastania ciasta: Kurczaka dopraw przyprawą do gyrosa lub inną ulubioną i przesmaż. Warzywa opłukaj i pokrój na mniejsze kawałki. Pamiętaj: możesz dodać dowolne, ulubione dodatki. Ogranicza Cię tylko wyobraźnia i miejsce w bułce 🙂

Kocham domowe fastfoody! Taki domowy kebab w bułce to pomysł na pyszny obiad w zdrowszej i lżejszej wersji 🙂 Spróbuj, a nie pożałujesz.

W przepisie możesz też wykorzystać kebab z udek kurczaka 🙂 Przepis na sos czosnkowy znajdziesz tutaj 🙂

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 3)

2 komentarze do “Domowy Kebab w Bułce”

  1. To ile porcji wychodzi z tego przepisu?.. bo przy obliczeniach makro jest 4 szt a w przepisie jest napisane że ciasto podzielić na dwa kawałki…

    Odpowiedz

Dodaj komentarz