Wskazówki
80 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:604 kcal \ B-29 g \ T-18 g \ W-80 g \ BŁ-3 g
Wartość odżywcza 1 porcji bułki: 438 kcal \ B-13 g \ T-12 g \ W-69 g \ BŁ-0 g
Składniki
- Mąka pszenna np.tortowa-2 i 1/2 szkl.(350 g)
- Drożdże instant – 1 opakowanie (7 g)
- Mleko 3,2% – 3/4 szklanki (175 g)
- Cukier – 1 płaska łyżeczka (3 g)
- Masło – 3,5 łyżki (35 g)
- Sól – 1 płaska łyżeczka
- Jajo – 1 sztuka do posmarowania
- Sezam, nasiona – do posypania
Przykładowe dodatki:
- Piersi kurczaka – 2 sztuki (ok 250 g)
- Przyprawa do gyrosa – 1 łyżeczka
- Masło klarowane lub oliwa – 1 łyżeczka
- Pomidory – 2 średnie sztuki
- Ogórek konserwowy – 3 sztuki
- Kukurydza konserwowa – 4 łyżki
- Czerwona cebula – 1 mała sztuka
- Jalapeno w plastrach – 12 sztuk
- Sałata lodowa – 1/2 sztuki
- Sos czosnkowy
Przygotowanie
- W misce wymieszaj drożdże, cukier i połowę ciepłego (ale nie za gorącego) mleka. Odstaw na około 5 minut. Dodaj część mąki, masło (powinno być miękkie, dlatego lepiej je wcześniej wyjąć z lodówki), sól i resztę mleka. Przy pomocy dłoni zagniataj ciasto i w trakcie stopniowo dodawaj mąkę. Jeśli będzie taka potrzeba, dodaj odrobinę wody. Ciasto przełóż do miski lekko wysmarowanej tłuszczem. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce bez przeciągów na ok 40 min. (najlepiej do zamkniętego, nienagrzanego piekarnika).
- Kiedy podwoi swoją objętość, wyrób, podziel na dwa kawałki, zrób kule i rozwałkuj. Następnie delikatnie natnij, posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp sezamem i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.
- Piecz w 220C przez ok 15-20 min (aż się zrumieni). Przestudź, przekrój, natnij wnętrze (ostrożnie) i podaj z dodatkami.
- Dodatki najlepiej przygotować w trakcie wyrastania ciasta: Kurczaka dopraw przyprawą do gyrosa lub inną ulubioną i przesmaż. Warzywa opłukaj i pokrój na mniejsze kawałki. Pamiętaj: możesz dodać dowolne, ulubione dodatki. Ogranicza Cię tylko wyobraźnia i miejsce w bułce 🙂
Kocham domowe fastfoody! Taki domowy kebab w bułce to pomysł na pyszny obiad w zdrowszej i lżejszej wersji 🙂 Spróbuj, a nie pożałujesz.
W przepisie możesz też wykorzystać kebab z udek kurczaka 🙂 Przepis na sos czosnkowy znajdziesz tutaj 🙂
To ile porcji wychodzi z tego przepisu?.. bo przy obliczeniach makro jest 4 szt a w przepisie jest napisane że ciasto podzielić na dwa kawałki…
Wychodzą 4 sztuki. Po prostu jedno upieczone ciasto dzielimy na dwie części, tak żeby dało się nałożyć farsz 🙂