Szpinak zapiekany z łososiem i serem sałatkowym

Szpinak zapiekany z łososiem i serem sałatkowy

Wskazówki

25 minut  2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
593 kcal \ B-39 g \ T-36 g \ W-18 g \ BŁ-12 g

Składniki

  • Szpinak, mrożony – 900 g (2 opakowania)
  • Ser sałatkowy – 270 g (1 opakowanie)
  • Cebula – 120 g (1 sztuka)
  • Czosnek – 10 g (2 ząbki)
  • Masło klarowane – 15 g (1 łyżka)
  • Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią – 1 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa – 1/3 łyżeczki
  • Pieprz – 1/2 łyżeczki
  • Sól – do smaku
  • Pomidorki koktajlowe – 150 g (1,5 garści)
  • Łosoś wędzony na zimno – 100 g (1 opakowanie)

Przygotowanie

  1. Na patelni rozpuść masło i podsmaż drobno pokrojoną cebulkę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szpinak i podsmażaj, aż brykiet się rozpadnie. Dopraw solą, pieprzem, pomidorami suszonymi z czosnkiem i gałką muszkatołową.
  2. Dodaj połowę sera sałatkowego a’la feta, wymieszaj dokładnie i podsmażaj jeszcze 2-3 minuty. Jeśli będzie taka potrzeba, dopraw do smaku.
  3. Szpinak przełóż do naczyń żaroodpornych, na wierzchu ułóż kawałki łososia, ser sałatkowy i przekrojone pomidorki koktajlowe. Piecz w 200C przez 15 minut (góra-dół). Przed podaniem jeszcze delikatnie oprósz pieprzem.

Przepis na szpinak zapiekany z łososiem i serem sałatkowym powstał właściwie dzięki jednej z wizyt w restauracji. Tak nam zasmakował, że postanowiłam go odtworzyć. Moim zdaniem smakuje jeszcze lepiej niż „oryginał”.

Smażenie cebuli
Wrzucenie szpinaku na patelnię
Wrzucenie sera sałatkowego a'la feta na patelnię
Gotowy szpinak do zapieczenia
Przełożenie szpinaku do naczynia żarooodpornego
Szpinak z łososiem i serem sałatkowym do zapieczenia

Nie masz pomysłu na zdrowe śniadania?

Ten eBook to zbiór 40 szybkich, pysznych i zdrowych pomysłów na śniadania!

Większość przygotowuje się do 15-20 minut, więc są idealne dla Osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Produkty w przepisach są ogólnodostępne i kupisz je większości sklepów :)

Chcesz zobaczyć 3 bezpłatne przepisy z tego eBooka? Zapisz się na listę zainteresowanych!

E-book Zdrowe i pyszne śniadania

Przejdź do sklepu →

Oceń przepis

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Agata
Agata
1 miesiąc temu

Robiłam dzisiaj pierwszy raz to danie „Szpinak zapiekany …”I zapewne nie ostatni ponieważ jest bardzo dobre także raz w tygodniu pojawi się na obiadzik 😌

Item added to cart.
0 items - 0,00