Wskazówki
25 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:593 kcal \ B-39 g \ T-36 g \ W-18 g \ BŁ-12 g
Składniki
- Szpinak, mrożony – 2 opakowania (900 g)
- Ser sałatkowy – 1 opakowanie (270 g)
- Cebula – 1 sztuka (120 g)
- Czosnek – 2 ząbki (10 g)
- Masło klarowane – 1 łyżka (15 g)
- Suszone pomidory z czos. – 1 łyżeczka
- Gałka muszkatołowa – 1/3 łyżeczki
- Pieprz – 1/2 łyżeczki
- Sól – do smaku
- Pomidorki koktajlowe – 1,5 garści (150 g)
- Łosoś wędzony na zimno – 1 opak. (100 g)
Przygotowanie
- Na patelni rozpuść masło i podsmaż drobno pokrojoną cebulkę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szpinak i podsmażaj, aż brykiet się rozpadnie. Dopraw solą, pieprzem, pomidorami suszonymi z czosnkiem i gałką muszkatołową.
- Dodaj połowę sera sałatkowego a’la feta, wymieszaj dokładnie i podsmażaj jeszcze 2-3 minuty. Jeśli będzie taka potrzeba, dopraw do smaku.
- Szpinak przełóż do naczyń żaroodpornych, na wierzchu ułóż kawałki łososia, ser sałatkowy i przekrojone pomidorki koktajlowe. Piecz w 200C przez 15 minut (góra-dół). Przed podaniem jeszcze delikatnie oprósz pieprzem.
Przepis na szpinak zapiekany z łososiem i serem sałatkowym powstał właściwie dzięki jednej z wizyt w restauracji. Tak nam zasmakował, że postanowiłam go odtworzyć. Moim zdaniem smakuje jeszcze lepiej niż „oryginał”.
Robiłam dzisiaj pierwszy raz to danie „Szpinak zapiekany …”I zapewne nie ostatni ponieważ jest bardzo dobre także raz w tygodniu pojawi się na obiadzik 😌
Bardzo, bardzo się cieszę! Mam nadzieję, że inne przepisy z bloga też się spodobają 🙂
Super przepis! U mnie szpinak mrożony po rozmrożeniu na patelni wyszedł dość rzadki, więc postanowiliśmy zjeść całość, jako sos do makaronu i nawet wybredni 5-latek wcinał, aż mu się uszy trzęsły! Zdecydowanie będziemy wracać do tego przepisu 🙂
Wspaniale!!!