
Wskazówki
25 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 320 kcal \ B-20 g \ T-22 g \ W-11 g \ BŁ-4 g
Składniki
- jajo – 4 sztuki (200 g)
- pieprz – 1 szczypta
- sól – 1 szczypta
- szczypiorek – 1 łyżka (5 g)
- oliwa – 1 łyżka (10 g)
- papryka – 1/2 sztuki (80 g)
- cukinia – 1 kawałek (200 g)
- por – 1 kawałek (50 g)
- ser a’la feta – 1/4 kostki (50 g)
- suszone pomidory w oleju – 28 g
- pomidorki koktajlowe – 100 g
Przygotowanie
- Cukinię pokrój w plastry, pora w piórka, a paprykę w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj warzywa. Dopraw tymiankiem, słodką papryką w proszku, solą i pieprzem. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Dorzuć posiekane suszone pomidory. Jaja rozbij w miseczce. Dodaj posiekany szczypiorek. Dopraw lekko solą i pieprzem. Dodaj pokruszony ser feta. Masę jajeczną wylej na warzywa. Na wierzchu powciskaj połówki pomidorków koktajlowych. Piecz w 200C przez 20 minut.
- Frrittatę możesz też przygotować na patelni, na której podsmażane były warzywa. Ważne, żeby nadawała się do zapiekania w piekarniku.
Przepis pochodzi z darmowego fragmentu eBooka: Zdrowe i pyszne śniadania.