Zapiekane Szparagi z Jajkami i Pomidorkami

4.2/5 - (Ocen: 4)
Zapiekane szparagi

Wskazówki

20 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji z dodatkami: 415 kcal \ B-26 g \ T-18 g \ W-35 g \ BŁ-6 g
Wartość odżywcza 1 porcji bez dodatków: 257 kcal \ B-20 g \ T-17 g \ W-5 g \ BŁ-2 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 87 kcal \ B-7 g \ T-6 g \ W-2 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • szparagi – 1 garść (250 g)
  • szynka szwarcwaldzka – 2 plastry (22 g)
  • masło – 2 łyżeczki (10 g)
  • jajo – 4 sztuki (200 g)
  • pomidorki koktajlowe – 1 garść (100 g)
  • ser grana padano, tarty – 1 łyżka (10 g)
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku
  • czosnek granulowany – 1 szczypta

Przykładowe dodatki

  • bułka grahamka – 1 sztuka na 1 porcję

Ważne!
Jeśli masz insulinooporność (IO) lub zespół policystycznych jajników (PCOS), używaj pieczywa razowego / żytniego na zakwasie.

Przygotowanie

  1. Szparagi oczyść, oderwij zdrewniałe końce i pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż w naczyniach żaroodpornych. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną czosnku.
  2. Szynkę pokrój na niewielkie kawałki i ułóż na szparagach. Dodaj po łyżeczce masła.
  3. Na wierzchu wybij jaja i dorzuć poprzekrajane pomidorki koktajlowe.
  4. Piecz około 20 minut w 180C (czas pieczenia dostosuj do swoich preferencji. Im dłużej będziesz zapiekać, tym bardziej będzie ścięte żółtko).
  5. Pod koniec pieczenia całość posyp serem. Podawaj z grzankami.

Zapiekane szparagi z jajkami i pomidorkami to pomysł na pyszne sezonowe śniadanie. Każdy składnik ma tu sens i sprawia, że danie smakuje fantastycznie. Spróbuj koniecznie!

Znajdziesz w nim aż 30 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

4.2/5 - (Ocen: 4)

Dodaj komentarz