Wskazówki
20 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji z dodatkami: 415 kcal \ B-26 g \ T-18 g \ W-35 g \ BŁ-6 g
Wartość odżywcza 1 porcji bez dodatków: 257 kcal \ B-20 g \ T-17 g \ W-5 g \ BŁ-2 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 87 kcal \ B-7 g \ T-6 g \ W-2 g \ BŁ-1 g
Składniki
- szparagi – 1 garść (250 g)
- szynka szwarcwaldzka – 2 plastry (22 g)
- masło – 2 łyżeczki (10 g)
- jajo – 4 sztuki (200 g)
- pomidorki koktajlowe – 1 garść (100 g)
- ser grana padano, tarty – 1 łyżka (10 g)
- sól – do smaku
- pieprz – do smaku
- czosnek granulowany – 1 szczypta
Przykładowe dodatki
- bułka grahamka – 1 sztuka na 1 porcję
Ważne!
Jeśli masz insulinooporność (IO) lub zespół policystycznych jajników (PCOS), używaj pieczywa razowego / żytniego na zakwasie.
Przygotowanie
- Szparagi oczyść, oderwij zdrewniałe końce i pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż w naczyniach żaroodpornych. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną czosnku.
- Szynkę pokrój na niewielkie kawałki i ułóż na szparagach. Dodaj po łyżeczce masła.
- Na wierzchu wybij jaja i dorzuć poprzekrajane pomidorki koktajlowe.
- Piecz około 20 minut w 180C (czas pieczenia dostosuj do swoich preferencji. Im dłużej będziesz zapiekać, tym bardziej będzie ścięte żółtko).
- Pod koniec pieczenia całość posyp serem. Podawaj z grzankami.
Zapiekane szparagi z jajkami i pomidorkami to pomysł na pyszne sezonowe śniadanie. Każdy składnik ma tu sens i sprawia, że danie smakuje fantastycznie. Spróbuj koniecznie!