Gnocchi Zapiekane z Cukinią

5/5 - (Ocen: 4)
Gnocchi zapiekane z cukinią

Wskazówki

25 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 514 kcal \ B-13 g \ T-28 g \ W-51 g \ BŁ-2 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 161 kcal \ B-4 g \ T-9 g \ W-16 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • gnocchi – 1 opakowanie (600 g)
  • cukinia – 1 sztuka (200 g)
  • pomidorki koktajlowe – 1 garść (100 g)
  • pesto z bazylii – 2 łyżki (40 g)
  • śmietanka 30% – 1 opakowanie (200 g)
  • szynka szwarcwaldzka – 3 plastry (33 g)
  • suszone pomidory w oleju – 6 sztuk (60 g)
  • czosnek – 1 ząbek (3 g)
  • ser mozzarella, tarty – 2 garście (40 g)
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku
  • suszone pomidory z czosnkiem – 1/3 łyżeczki

Przygotowanie

  1. Do naczynia żaroodpornego przełóż surowe gnocchi (gotowe, z dobrym składem jest dostępne w lodówkach w każdym większym sklepie), pokrojoną cukinię, suszone pomidory, poprzekrajane na pół pomidorki koktajlowe i szynkę.
  2. W kubku wymieszaj pesto, śmietankę, czosnek i przyprawy. Zalej składniki w naczyniu.
  3. Całość posyp startym serem. Zapiekaj 20-25 minut w 200C

Gnocchi zapiekane z cukinią to pomysł na szybkie i smaczne danie jednogarnkowe. Nie musisz brudzić wielu garnków / patelni. Wystarczy jedno naczynie i deska do krojenia. Sprawdź koniecznie!

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 4)

2 komentarze do “Gnocchi Zapiekane z Cukinią”

  1. Zamiast gnocchi użyłam gotowych kopytek. Zapiekanka wyszła bardzo smaczna, polecam 🙂 Niestety jak dla mnie trochę za mała porcja, jestem fanką małokalorycznych, ale objętościowych posiłków.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz