
Wskazówki
25 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 514 kcal \ B-13 g \ T-28 g \ W-51 g \ BŁ-2 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 161 kcal \ B-4 g \ T-9 g \ W-16 g \ BŁ-1 g
Składniki
- gnocchi – 1 opakowanie (600 g)
- cukinia – 1 sztuka (200 g)
- pomidorki koktajlowe – 1 garść (100 g)
- pesto z bazylii – 2 łyżki (40 g)
- śmietanka 30% – 1 opakowanie (200 g)
- szynka szwarcwaldzka – 3 plastry (33 g)
- suszone pomidory w oleju – 6 sztuk (60 g)
- czosnek – 1 ząbek (3 g)
- ser mozzarella, tarty – 2 garście (40 g)
- sól – do smaku
- pieprz – do smaku
- suszone pomidory z czosnkiem – 1/3 łyżeczki
Przygotowanie
- Do naczynia żaroodpornego przełóż surowe gnocchi (gotowe, z dobrym składem jest dostępne w lodówkach w każdym większym sklepie), pokrojoną cukinię, suszone pomidory, poprzekrajane na pół pomidorki koktajlowe i szynkę.
- W kubku wymieszaj pesto, śmietankę, czosnek i przyprawy. Zalej składniki w naczyniu.
- Całość posyp startym serem. Zapiekaj 20-25 minut w 200C
Gnocchi zapiekane z cukinią to pomysł na szybkie i smaczne danie jednogarnkowe. Nie musisz brudzić wielu garnków / patelni. Wystarczy jedno naczynie i deska do krojenia. Sprawdź koniecznie!
Zamiast gnocchi użyłam gotowych kopytek. Zapiekanka wyszła bardzo smaczna, polecam 🙂 Niestety jak dla mnie trochę za mała porcja, jestem fanką małokalorycznych, ale objętościowych posiłków.
Faktycznie porcje są nieduże 🙂 Dzieląc danie patrzyłam na kaloryczność posiłku. Aby zwiększyć objętość dania najlepiej dodać jeszcze więcej cukinii. Można też dorzucić świeży szpinak czy paprykę.