Zapiekane Tortellini

4.4/5 - (Ocen: 22)
Zapiekane tortellini

Wskazówki

40 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:605 kcal \ B-25 g \ T-26 g \ W-62 g \ BŁ-3 g

Składniki

  • Tortellini świeże z ricottą i szpin. 1op. (250g)
  • Cebula – 1/3 sztuki (40 g)
  • Czosnek – 2 ząbki (10 g)
  • Szpinak, świeży – 6 garści (150 g)
  • Masło klarowane – 1 łyżka (10 g)
  • Pomidorki koktajlowe – 2 garście (200 g)
  • Mozzarella – 1/2 opakowania (60 g)
  • Suszone pomidory z czos. – 1 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa – 1/4 łyżeczki
  • Sól – do smaku
  • Pieprz – do smaku
  • Passata pomidorowa w butelce 1/2op. (350g)

Przygotowanie

  1. Wybierz świeże tortellini! Znajdziesz je w lodówkach w większych marketach (polecam Rana z Biedronki i Chef Select z Lidla). To suszone jest po prostu nie smaczne i w życiu go nie polecę 🙂
  2. Tortellini ugotuj w lekko osolonej wodzie. Przelej zimną wodą.
  3. Na maśle podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj szpinak i duś, aż zmięknie. Dodaj pomidorki koktajlowe i passatę pomidorową. Dopraw pieprzem, solą, odrobiną gałki muszkatołowej, suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią.
  4. Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmaruj odrobinę sosu, wyłóż tortellini i wylej sos. Na wierzchu ułóż plasterki mozzarelli. Dopraw pieprzem i suszonymi pomidorami z czosnkiem.
  5. Piecz 20 minut w 180C. Przed podaniem przystrój bazylią.

Zapiekane tortellini to pomysł na pyszny i super szybki obiad 🙂 Nada się też jako kolacja bądź śniadanie na ciepło.

Smażenie cebuli na patelni
Dodanie szpinaku
Dodanie pomidorków koktajlowych
Przygotowanie tortellini w naczyniu żaroodpornym
Zalanie
Wszystkie składniki do zapiekanego tortellini

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

4.4/5 - (Ocen: 22)

3 komentarze do “Zapiekane Tortellini”

Dodaj komentarz