Wskazówki
40 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:605 kcal \ B-25 g \ T-26 g \ W-62 g \ BŁ-3 g
Składniki
- Tortellini świeże z ricottą i szpin. 1op. (250g)
- Cebula – 1/3 sztuki (40 g)
- Czosnek – 2 ząbki (10 g)
- Szpinak, świeży – 6 garści (150 g)
- Masło klarowane – 1 łyżka (10 g)
- Pomidorki koktajlowe – 2 garście (200 g)
- Mozzarella – 1/2 opakowania (60 g)
- Suszone pomidory z czos. – 1 łyżeczka
- Gałka muszkatołowa – 1/4 łyżeczki
- Sól – do smaku
- Pieprz – do smaku
- Passata pomidorowa w butelce 1/2op. (350g)
Przygotowanie
- Wybierz świeże tortellini! Znajdziesz je w lodówkach w większych marketach (polecam Rana z Biedronki i Chef Select z Lidla). To suszone jest po prostu nie smaczne i w życiu go nie polecę 🙂
- Tortellini ugotuj w lekko osolonej wodzie. Przelej zimną wodą.
- Na maśle podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj szpinak i duś, aż zmięknie. Dodaj pomidorki koktajlowe i passatę pomidorową. Dopraw pieprzem, solą, odrobiną gałki muszkatołowej, suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią.
- Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmaruj odrobinę sosu, wyłóż tortellini i wylej sos. Na wierzchu ułóż plasterki mozzarelli. Dopraw pieprzem i suszonymi pomidorami z czosnkiem.
- Piecz 20 minut w 180C. Przed podaniem przystrój bazylią.
Zapiekane tortellini to pomysł na pyszny i super szybki obiad 🙂 Nada się też jako kolacja bądź śniadanie na ciepło.
Smaczny, łatwy w przygotowaniu, lekki obiad!
Fajna alternatywa dla tortellini!
Właśnie zjedliśmy. Wyszło bardzo dobre i mąż nawet nie marudził, że jest tam szpinak 🙂
Wspaniale! Bardzo się cieszę 🙂