Śledzie korzenne

Śledzie korzenne

Filety śledziowe (najlepiej matiasy) dokładnie obmyć z solanki i wymoczyć w zimnej wodzie (najlepiej kilka godzin). W międzyczasie wodę kilka razy wymienić na świeżą.

Wątróbka z jabłkiem i cebulką

Wątróbka z jabłkiem i cebulką

Wątróbkę (koniecznie z dobrego źródła) dokładnie myjemy, oczyszczamy i kroimy na mniejsze części. Na patelni rozgrzewamy masło i dorzucamy wątróbkę. Smażymy przez chwilę (do zarumienienia).

Pieczona pierś z indyka z papryką i ziołami

Pieczona pierś z indyka z papryką i ziołami

Mięso podzielić na mniejsze części lub zostawić w całości. Nasmarować oliwą i porządnie natrzeć przyprawami. Umieścić w rękawie do pieczenia. Odłożyć do lodówki na noc (można pominąć ten etap, ale uważam że mięso dzięki temu jest smacznniejsze).

Domowa granola z owocami

Domowa granola z owocami

Migdały, *wiórki kokosowe i płatki owsiane wsypać do miski, wlać miód (lub inne słodzidło) i wszystko delikatnie wymieszać. Kiedy składniki będą delikatnie sklejone, wyłożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzić.

Chleb ziarnisty bez mąki miniatura

Chleb ziarnisty bez mąki

opisaJajka roztrzepać, dodać sól oraz maślankę i wymieszać dokładnie. Do miski wrzucić płatki, komosę, pestki oraz nasiona. Połączyć składniki suche i mokre. Odstawić na 15 minut. Całość przełożyć do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia, uderzyć kilka razy o blat (dzięki temu masa lepiej się ułoży).

Sałatka z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi

Sałatka z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi

Krewetki rozmrozić i oczyścić. Czosnek drobno pokroić. Papryczkę chilli pokroić na cienkie plasterki (można użyć chilli w płatkach). Na talerze wyłożyć opłukaną roszponkę, na wierzchu ułożyć pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe.