Pyszna zupa krem z białych warzyw

Pyszna zupa krem z białych warzyw

Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek zetrzeć na tarce, białą część pora pokroić w plasterki. Zeszklić na maśle. Dodać obranego i pokrojonego w kostkę selera, ziemniaka, pokrojoną w plasterki pietruszkę oraz różyczki kalafiora.

Ciecierzyca po bretońsku

Ciecierzyca po bretońsku

W garnku z grubym dnem rozgrzać masło. Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć (do zbrązowienia), dodać przyprawy, chwilę przemieszać. Ciecierzycę odsączyć i przepłukać (podana w przepisie waga dotyczy już odsączonej).

Śledzie w occie z cebulką

Śledzie w occie z cebulką

Filety śledziowe (najlepiej matiasy) dokładnie obmyć z solanki i wymoczyć w zimnej wodzie (najlepiej kilka godzin). W międzyczasie kilka razy wymienić wodę na świeżą. Cebulę pokroić w półtalarki.

Pasta z makreli

Pasta z makreli

Makrelę obrać, oczyścić z ości i „udeptać” widelcem. Dodać dobrej jakości ketchup, majonez, posiekaną pietruszkę i pieprz. Wymieszać dokładnie. Podawać z pieczywem.

Sałatka z indykiem

Sałatka z indykiem

Mięso pokroić w kostkę, doprawić wedle uznania (u mnie 1/2 łyżeczki curry, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki i szczypta papryki ostrej) i przesmażyć na maśle klarowanym. Odstawić do przestudzenia. Roszponkę opłukać, ułożyć na dnie pudełka.

Kanapki z pastą z awokado

Kanapki z pastą z awokado

Jaja gotujemy na miękko. Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulkę siekamy. Awokado rozgniatamy widelcem, dodajemy przyprawy, cebulę, czosnek. Mieszamy i nakładamy na pieczywo. Obkładamy ugotowanym jajem.