Kopytka z batatów

Kopytka z batatów

Bataty upiec lub ugotować (w skórce). Obrać i „udeptać” widelcem lub przepuścić przez praskę do ziemniaków. Wystudzić. Wymieszać dokładnie z mąką ziemniaczaną (lub inną skrobiową), mąką z ciecierzycy (może być też kukurydziana, gryczana, owsiana itd.) i przyprawami.

Sałatka z brokułem i jajkami

Sałatka z brokułem i jajkami

Brokuły podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Jajka ugotować na twardo. Jogurt wymieszać ze startym czosnkiem, pieprzem, ziołami prowansalskimi i szczyptą soli. Słonecznik delikatnie podprażyć na patelni.

Frittata z porem i suszonymi pomidorami

Frittata z porem i suszonymi pomidorami

Cebulę pokroić w kosteczkę, pora w półplasterki. Zeszklić na maśle klarowanym, doprawić solą i gałką muszkatołową. Jaja rozbić w misce z przyprawami (sól, pieprz, można dodać pomidory suszone z czosnkiem niedźwiedzim) i śmietaną.

Wigilijna kapusta z grzybami

Wigilijna kapusta z grzybami

Grzyby opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na kilka godzin, a następnie ugotować (w tej samej wodzie). Odcedzić zachowując oddzielnie grzyby i wywar. Kapustę kiszoną włożyć do garnka, dodać grzyby, posiekane śliwki, liście laurowe i ziele angielskie.

Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku

Filety śledziowe (najlepiej matiasy) dokładnie obmyć z solanki i wymoczyć w zimnej wodzie (najlepiej kilka godzin). W międzyczasie kilka razy wymienić wodę na świeżą. Cebulę pokroić w półtalarki i przesmażyć delikatnie na oliwie.

Pieczone pierogi z kapustą i grzybami

Pieczone pierogi z kapustą i grzybami

Do miski wrzucić mąkę (można zwykłą pszenną), proszek do pieczenia, jajko, cukier, śmietanę, posiekane masło, sól oraz pieprz i dokładnie zagnieść na jednolią masę. Ciasto nie powinno przyklejać się do dłoni. W razie potrzeby należy dosypać mąkę.