Wskazówki
90 minut
Wartość odżywcza całości:
2609 kcal \ B-124 g \ W-186 g \ T-134 g \ BŁ-56 g
Składniki
- Płatki owsiane – 100 g (1 porcja)
- Płatki orkiszowe – 100 g (1 porcja)
- Komosa ryżowa – 100 g (1 porcja)
- Siemię lniane – 100 g (1 porcja)
- Pestki dyni – 50 g (1 porcja)
- Słonecznik łuskany – 50 g (1 porcja)
- Sezam – 10 g (1 łyżka)
- Jajo kurze – 250 g (5 sztuk)
- Maślanka – 150 g (1 porcja)
- Sól – 2 łyżeczki
Przygotowanie
Jajka roztrzepać, dodać sól oraz maślankę i wymieszać dokładnie. Do miski wrzucić płatki, komosę, pestki oraz nasiona. Połączyć składniki suche i mokre. Odstawić na 15 minut. Całość przełożyć do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia, uderzyć kilka razy o blat (dzięki temu masa lepiej się ułoży). Piec przez godzinę w 180C. Po upieczeniu odstawić do przestudzenia.
Przepis jest na keksówkę 11 x 35 cm (chociaż można wykorzystać mniejszą).