Wskazówki
15 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
232 kcal \ B-29 g \ W-9 g \ T-12 g \ BŁ-2 g
Składniki
- Czosnek – 10 g (2 ząbki)
- Pomidorki koktajlowe – 300 g (1 porcja)
- Roszponka – 60 g (2 garści)
- Papryczka chili – 1cm kawałek
- Krewetki – 240 g (20 sztuk)
- Masło klarowane – 10 g (1 łyżka)
- Oliwa – 10 g (2 łyżeczki)
Przygotowanie
Krewetki rozmrozić i oczyścić. Czosnek drobno pokroić. Papryczkę chilli pokroić na cienkie plasterki (można użyć chilli w płatkach). Na talerze wyłożyć opłukaną roszponkę, na wierzchu ułożyć pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe. Na patelni roztopić masło i oliwę, wrzucić czosnek, chilli oraz krewetki. Smażyć z każdej strony (po 1 minucie), doprawić solą, wymieszać (w razie potrzeby jeszcze chwilę smażyć). Wyłożyć na sałatę.
Ładnie wygląda 😉
Smakuje jeszcze lepiej 🙂