Pieczona pierś z indyka z papryką i ziołami

Oceń
Pieczona pierś z indyka z papryką i ziołami

Wskazówki

60 minut  5 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji:
215 kcal \ B-39 g \ W-2 g \ T-5 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Indyk, filet z piersi – 1000 g (1 porcja)
  • Oliwa – 20 g (2 łyżki)
  • Tymianek suszony – 1/2 łyżeczki
  • Bazylia suszona – 1/2 łyżeczki
  • Imbir w proszku – 1/2 łyżeczki
  • Czosnek w proszku – 1/2 łyżeczki
  • Przyprawa papryka ostra – 1/3 łyżeczki
  • Przyprawa papryka słodka – 2 łyżeczki
  • Majeranek suszony – 1 łyżeczka
  • Kolendra suszona – 1/2 łyżeczki

Przygotowanie

Mięso podzielić na mniejsze części lub zostawić w całości. Nasmarować oliwą i porządnie natrzeć przyprawami. Umieścić w rękawie do pieczenia. Odłożyć do lodówki na noc (można pominąć ten etap, ale uważam że mięso dzięki temu jest smacznniejsze). Piekarnik rozgrzać do 200C. Woreczek z mięsem włożyć do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę i piec na środkowym poziomie piekarnika przez 60 min.
Podawać cienko pokrojonego na kanapkach, jako dodatek do sałatki albo mięso do obiadu.

Znajdziesz w nim aż 30 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

Oceń

Dodaj komentarz