Wskazówki
60 minut 5 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji:
215 kcal \ B-39 g \ W-2 g \ T-5 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Indyk, filet z piersi – 1000 g (1 porcja)
- Oliwa – 20 g (2 łyżki)
- Tymianek suszony – 1/2 łyżeczki
- Bazylia suszona – 1/2 łyżeczki
- Imbir w proszku – 1/2 łyżeczki
- Czosnek w proszku – 1/2 łyżeczki
- Przyprawa papryka ostra – 1/3 łyżeczki
- Przyprawa papryka słodka – 2 łyżeczki
- Majeranek suszony – 1 łyżeczka
- Kolendra suszona – 1/2 łyżeczki
Przygotowanie
Mięso podzielić na mniejsze części lub zostawić w całości. Nasmarować oliwą i porządnie natrzeć przyprawami. Umieścić w rękawie do pieczenia. Odłożyć do lodówki na noc (można pominąć ten etap, ale uważam że mięso dzięki temu jest smacznniejsze). Piekarnik rozgrzać do 200C. Woreczek z mięsem włożyć do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę i piec na środkowym poziomie piekarnika przez 60 min.
Podawać cienko pokrojonego na kanapkach, jako dodatek do sałatki albo mięso do obiadu.