Wskazówki
30 minut
Składniki
- Sok z cytryny – 6 g (1 łyżka)
- Cebula – 105 g (1 sztuka)
- Olej lniany – 100 g (1/2 szklanki)
- Miód – 12 g (1 łyżeczka)
- Śledź w płatach – 500 g (5 płatów)
- Sos sojowy – 10 g (1 łyżka)
- Musztarda francuska – 40 g (2 łyżki)
- Ziarna kolendry – 1 łyżeczka
- Kardamon w proszku – 1 łyżeczka
- Imbir w proszku – 1 łyżeczka
- Cynamon – 1 łyżeczka
- Goździki – 1 łyżeczka
- Pieprz – 1 szczypta
- Gałka muszkatołowa – 1 szczypta
- Liść laurowy – 2 liście
Przygotowanie
Filety śledziowe (najlepiej matiasy) dokładnie obmyć z solanki i wymoczyć w zimnej wodzie (najlepiej kilka godzin). W międzyczasie wodę kilka razy wymienić na świeżą. Przygotować marynatę: dokładnie wymieszać musztardę, sok z cytryny, olej, sos sojowy, miód i przyprawy (można je delikatnie podprażyć na patelni, aby uwolniły aromaty). Cebulę pokroić w piórka. W słoju na przemian układać cebulę i pokrojone filety. Na każdą z warstw wylewać po porcji marynaty. Wstawić do lodówki. Śledzie najlepiej smakują po 2 dniach.
Super przepis