Domowy fastfood - Burger wołowy

Domowy fastfood – Burger wołowy

Mięso zmielić, doprawić papryką, kuminem i pieprzem. Uformować burgery (każdy po ok. 100g). Posolić (ale tylko po tej stronie, z której będą smażone). Smażyć na patelni przez 2-3 minuty z każdej stony (przed odwróceniem burgera posolić drugą stronę).

Kanapki z awokado i jajem

Kanapki z awokado i jajem

Awokado kroimy w plasterki i układamy na przekrojonej bułce. Doprawiamy solą, pieprzem i chilli. Na maśle smażymy sadzone jaja i układamy na pieczywie. Doprawiamy. Obsypujemy czarnuszką i kiełkami.

Wołowina po chińsku

Wołowina po chińsku

Makaron ryżowy przygotować według opisu na opakowaniu (najczęściej zaleca się zalanie wrzątkiem, odstawienie na 3-4 minuty i odcedzenie). Wołowinę (można wykorzystać inną część, np. udziec) pokroić w bardzo cienkie plastry. Imbir zetrzeć na tarce.

Zupa szczawiowa miniatura

Zupa szczawiowa

Szczaw dokładnie przebrać, umyć, posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego, wrzucić szczaw i chwilę poddusić. Dodać do domowego rosołu. Ugotowaną marchewkę i korzeń pietruszki (z rosołu) zetrzeć na tarce i dodać do zupy. Śmietanę zahartować (wymieszać z kilkoma łyżkami zupy) i wlać do garnka. Doprawić solą i pieprzem.