
Wskazówki
15 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
506 kcal \ B-47 g \ W-56 g \ T-13 g \ BŁ-3 g
Składniki
- Polędwica wołowa – 400 g (1 porcja)
- Imbir świeży – 15 g (3 cm kawałek)
- Czosnek – 10 g (2 ząbki)
- Cebula dymka – 50 g (1 mała sztuka)
- Marchew – 45 g (1 sztuka)
- Papryka czerwona – 80 g (1/2 sztuki)
- Papryka żółta – 80 g (1/2 sztuki)
- Masło klarowane – 10 g (1 łyżka)
- Sos sojowy – 20 g (2 łyżki)
- Erytrol – 5 g (1 łyżeczka)
- Makaron ryżowy – 100 g (1 porcja)
- Sok z limonki – 6 g (1 łyżka)
- Szczypior – 5 g (1 łyżka)
- Papryczka chili – 5 g (1/2 sztuki)
Przygotowanie
Makaron ryżowy przygotować według opisu na opakowaniu (najczęściej zaleca się zalanie wrzątkiem, odstawienie na 3-4 minuty i odcedzenie). Wołowinę (można wykorzystać inną część, np. udziec) pokroić w bardzo cienkie plastry. Imbir zetrzeć na tarce. Papryczkę chilli, czosnek i cebulkę posiekać drobno. Marchew zetrzeć na tarce, papryki pokroić w paski. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić imbir, papryczkę, cebulę i czosnek. Dodać mięso. Smażyć 3 minuty. Dodać paprykę, marchew i smażyć do miękkości warzyw. Wrzucić makaron ryżowy. Sos sojowy wymieszać z erytrolem (albo cukrem) i wlać na patelnię. Wymieszać dokładnie. Danie przed zjedzeniem posypać szczypiorkiem i skropić sokiem z limonki.