Wołowina po chińsku

4.4/5 - (Ocen: 5)
Wołowina po chińsku

Wskazówki

15 minut  2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
506 kcal \ B-47 g \ W-56 g \ T-13 g \ BŁ-3 g

Składniki

  • Polędwica wołowa – 400 g (1 porcja)
  • Imbir świeży – 15 g (3 cm kawałek)
  • Czosnek – 10 g (2 ząbki)
  • Cebula dymka – 50 g (1 mała sztuka)
  • Marchew – 45 g (1 sztuka)
  • Papryka czerwona – 80 g (1/2 sztuki)
  • Papryka żółta – 80 g (1/2 sztuki)
  • Masło klarowane – 10 g (1 łyżka)
  • Sos sojowy – 20 g (2 łyżki)
  • Erytrol – 5 g (1 łyżeczka)
  • Makaron ryżowy – 100 g (1 porcja)
  • Sok z limonki – 6 g (1 łyżka)
  • Szczypior – 5 g (1 łyżka)
  • Papryczka chili – 5 g (1/2 sztuki)

Przygotowanie

Makaron ryżowy przygotować według opisu na opakowaniu (najczęściej zaleca się zalanie wrzątkiem, odstawienie na 3-4 minuty i odcedzenie). Wołowinę (można wykorzystać inną część, np. udziec) pokroić w bardzo cienkie plastry. Imbir zetrzeć na tarce. Papryczkę chilli, czosnek i cebulkę posiekać drobno. Marchew zetrzeć na tarce, papryki pokroić w paski. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić imbir, papryczkę, cebulę i czosnek. Dodać mięso. Smażyć 3 minuty. Dodać paprykę, marchew i smażyć do miękkości warzyw. Wrzucić makaron ryżowy. Sos sojowy wymieszać z erytrolem (albo cukrem) i wlać na patelnię. Wymieszać dokładnie. Danie przed zjedzeniem posypać szczypiorkiem i skropić sokiem z limonki.

Szukasz prostych i zdrowych przepisów?

Zajrzyj na mój Instagram 🙂
Ponad 150tys. obserwatorów, masa kuchennych inspiracji i nie tylko!
instagram.com/odzywiajsiezdrowo

Oceń przepis

4.4/5 - (Ocen: 5)

Dodaj komentarz

Item added to cart.
0 items - 0,00