
Wskazówki
20 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
495 kcal \ B-34 g \ W-20 g \ T-38 g \ BŁ-2 g
Składniki
- Krewetki – 250 g (1 porcja)
- Olej kokosowy – 10 g (1 łyżka)
- Czerwona pasta curry – 15 g (1 łyżka)
- Imbir świeży – 10 g (2 cm kawałek)
- Czosnek – 5 g (1 ząbek)
- Cebula dymka – 50 g (1 mała sztuka)
- Sos rybny – 10 g (1 łyżka)
- Mleko kokosowe – 250 g (1 porcja)
- Sos sojowy – 5 g (1 łyżeczka)
- Pomidorki koktajlowe – 250 g (1 porcja)
- Szpinak – 50 g (2 garści)
- Sok z limonki – 6 g (1 łyżka)
Przygotowanie
Krewetki rozmrozić, dokładnie umyć, osuszyć (jeśli jest taka potrzeba to dodatkowo oczyścić). Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pastę curry i chwilę podsmażyć. Dodać imbir, czosnek, cebulę. Przemieszać i wrzucić krewetki. Smażyć je ok. 1 min. z każdej strony. Dodać sos rybny, przemieszać i wlać mleko kokosowe i sos sojowy. Zagotować. Gotować kilka minut, dodać poprzekrajane pomidorki koktajlowe oraz szpinak. Dusić przez 3 minuty. Skropić sokiem z limonki. Wymieszać i podawać z ryżem jaśminowym.
Nie jadłam krewetek, ale to wygląda tak dobrze, że chętnie spróbuję
Koniecznie! 😉
A możesz mi powiedzieć jakiej firmy pastę curry używasz? Danie wygląda bosko
Pastę kupuję w Kauflandzie, firma Cock 🙂 Plastikowe, czerwone opakowanie.
Brzmi rewelacyjnie!!! Czy w kaloryczności dania jest uwzględniony ryż?
Nie, nie. Uwzględnione są tylko składniki, które są na liście 😉
Faktycznie, OBŁĘDNE 😀
Cieszę się bardzo 🙂