Obłędne krewetki w curry, z pomidorkami koktajlowymi i szpinakiem

4.6/5 - (Ocen: 32)
Obłędne krewetki w curry, z pomidorkami koktajlowymi i szpinakiem

Wskazówki

20 minut  2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
495 kcal \ B-34 g \ W-20 g \ T-38 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • Krewetki – 250 g (1 porcja)
  • Olej kokosowy – 10 g (1 łyżka)
  • Czerwona pasta curry – 15 g (1 łyżka)
  • Imbir świeży – 10 g (2 cm kawałek)
  • Czosnek – 5 g (1 ząbek)
  • Cebula dymka – 50 g (1 mała sztuka)
  • Sos rybny – 10 g (1 łyżka)
  • Mleko kokosowe – 250 g (1 porcja)
  • Sos sojowy – 5 g (1 łyżeczka)
  • Pomidorki koktajlowe – 250 g (1 porcja)
  • Szpinak – 50 g (2 garści)
  • Sok z limonki – 6 g (1 łyżka)

Przygotowanie

Krewetki rozmrozić, dokładnie umyć, osuszyć (jeśli jest taka potrzeba to dodatkowo oczyścić). Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pastę curry i chwilę podsmażyć. Dodać imbir, czosnek, cebulę. Przemieszać i wrzucić krewetki. Smażyć je ok. 1 min. z każdej strony. Dodać sos rybny, przemieszać i wlać mleko kokosowe i sos sojowy. Zagotować. Gotować kilka minut, dodać poprzekrajane pomidorki koktajlowe oraz szpinak. Dusić przez 3 minuty. Skropić sokiem z limonki. Wymieszać i podawać z ryżem jaśminowym.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

4.6/5 - (Ocen: 32)

8 komentarzy do “Obłędne krewetki w curry, z pomidorkami koktajlowymi i szpinakiem”

Dodaj komentarz