Bezglutenowe placuszki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Bezglutenowe placuszki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Szpinak rozmrażamy, pomidory, cebulkę i czosnek drobno siekamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia/ sodą, dodajemy otręby, jajko, mleko oraz przyprawy. Wszystkie składniki miksujemy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i nakładamy porcje ciasta. Smażymy z obu stron (aż się zarumienią).

Frittata z zielonymi szparagami

Frittata z zielonymi szparagami

Szparagi myjemy i usuwamy zdrewniałe części (łapiemy za oba końce i wyginamy-  miejscu gdzie się złamią kończy się zdrewniała część). Można je obrać ze skórki- ja ten etap pominęłam. Przez minutę blanszujemy je w gorącej wodzie, a następnie wrzucamy do zimnej, aby zachowały swój piękny zielony kolor. Wyciągamy je, osuszamy, a następnie wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem rzepakowymasłem klarowanym.

Twarożek kakaowo-bananowy

Twarożek kakaowo-bananowy

Kakao wsypujemy do kubeczka i zalewamy odrobiną wrzątku (tak aby zrobiła się lekko płynna konsystencja). Twaróg, jogurt, banana i kakao umieszczamy w misce i miksujemy. Dodajemy orzechy i cząstki pomarańczy, a następnie przekładamy do miseczki.

Twarożek bananowy

Twarożek bananowy

Twaróg, jogurt i banana miksujemy. Dodajemy orzechy i jagody goji, a następnie przekładamy do miseczki.

Owsianka za bananem

Owsianka z bananem

Mleko wlewamy do garnka, dosypujemy płatki owsiane i zagotowujemy. Dodajemy wiórki kokosowe i gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut (jeśli będzie za mało mleka, można go jeszcze dolać, bądź zastąpić wodą). W międzyczasie dodajemy kakao. 1/2 banana rozdrabniamy widelcem, resztę kroimy w plasterki. Do płatków dodajemy jagody goji, orzechy oraz rozgniecionego banana.

Deser z kaszy jaglanej

Deser z kaszy jaglanej

Kaszę jaglaną przed gotowaniem należy przepłukać, aby pozbyć się goryczy. Awokado i banana obrać, dodać kakao, miód i ugotowaną kaszę. Wszystko razem zmiksować na gładką masę.