Domowy fastfood – Burger wołowy

Oceń
Domowy fastfood - Burger wołowy

Wskazówki

20 minut  2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
521 kcal \ B-49 g \ W-45 g \ T-16 g \ BŁ-4 g

Składniki

  • Polędwica wołowa – 400 g (1 porcja)
  • Pomidor – 170 g (1 średnia sztuka)
  • Ogórek kiszony – 120 g (2 sztuki)
  • Cebula czerwona – 52 g (1/2 sztuki)
  • Sałata lodowa – 40 g (4 liście)
  • Bułka ziarnista – 120 g (4 sztuki)
  • Musztarda – 30 g (2 łyżki)
  • Miód – 20 g (2 łyżeczki)
  • Majonez – 15 g (1 łyżka)
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz – 1 szczypta
  • Kmin rzymski – 1 szczypta
  • Przyprawa papryka słodka – 1 szczypta

Przygotowanie

Mięso zmielić, doprawić papryką, kuminem i pieprzem. Uformować burgery (każdy po ok. 100g). Posolić (ale tylko po tej stronie, z której będą smażone). Smażyć na patelni przez 2-3 minuty z każdej stony (przed odwróceniem burgera posolić drugą stronę). Podawać z ulubionymi dodatkami. U nas były to: bułki ziarniste, sałata, pomidory, cebula czerwona, kiszony ogórek, sos miodowo-musztardowy (wymieszałam majonez, miód, musztardę i doprawiłam odrobiną świeżo zmielonego pieprzu).

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

Oceń

Dodaj komentarz