Wskazówki
20 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
521 kcal \ B-49 g \ W-45 g \ T-16 g \ BŁ-4 g
Składniki
- Polędwica wołowa – 400 g (1 porcja)
- Pomidor – 170 g (1 średnia sztuka)
- Ogórek kiszony – 120 g (2 sztuki)
- Cebula czerwona – 52 g (1/2 sztuki)
- Sałata lodowa – 40 g (4 liście)
- Bułka ziarnista – 120 g (4 sztuki)
- Musztarda – 30 g (2 łyżki)
- Miód – 20 g (2 łyżeczki)
- Majonez – 15 g (1 łyżka)
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz – 1 szczypta
- Kmin rzymski – 1 szczypta
- Przyprawa papryka słodka – 1 szczypta
Przygotowanie
Mięso zmielić, doprawić papryką, kuminem i pieprzem. Uformować burgery (każdy po ok. 100g). Posolić (ale tylko po tej stronie, z której będą smażone). Smażyć na patelni przez 2-3 minuty z każdej stony (przed odwróceniem burgera posolić drugą stronę). Podawać z ulubionymi dodatkami. U nas były to: bułki ziarniste, sałata, pomidory, cebula czerwona, kiszony ogórek, sos miodowo-musztardowy (wymieszałam majonez, miód, musztardę i doprawiłam odrobiną świeżo zmielonego pieprzu).