Wskazówki
15 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 114 kcal \ B-9 g \ T-3 g \ W-10 g \ BŁ-7 g
Wartość odżywcza 100 g bobu: 89 kcal \ B-7 g \ T-2 g \ W-8 g \ BŁ-6 g
Składniki
- bób – 1 opakowanie (500 g)
- sól – 1 szczypta
- masło – 1 łyżka (10 g)
- koperek – 1 łyżka (4 g)
- płatki chilli – 1 szczypta
Przygotowanie
- Bób umyj pod bieżącą wodą, przełóż do garnka, zalej wrzątkiem, dodaj łyżeczkę soli oraz szczyptę cukru i gotuj około 10-14 minut (młody bób gotujemy króce, zazwyczaj 5 minut).
- Kiedy bób będzie miękki, odcedź i wymieszaj z masłem, solą, posiekanym koperkiem i chili.
Bób z koperkiem to pyszna sezonowa przekąska, która świetnie się sprawdzi jako zamiennik dla niezdrowych chipsów.