Wskazówki
15 minut
6 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki: 92 kcal \ B-3 g \ T-4 g \ W-12 g \ BŁ-2 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 145 kcal \ B-4 g \ T-7 g \ W-19 g \ BŁ-3 g
Składniki
- figi, świeże – 6 sztuk (300 g)
- ser gorgonzola – 1/3 opakowania (50 g)
- pistacje – 1 garść (20 g)
- pieprz – 1 szczypta
- miód – 1 łyżeczka (12 g)
Przygotowanie
- Figi umyj dokładnie, obetnij ogonki i ponacinaj.
- Ser pokrój na kawałki, a pistacje posiekaj.
- Figi ułóż w naczyniu żaroodpornym, do środka dodaj ser (możesz użyć też camembert) i posyp pistacjami.
- Całość dopraw pieprzem i skrop miodem.
- Zapiekaj ok 12 minut w 200C.
Figi zapiekane z serem to pomysł na pyszną przystawkę 🙂 Jeśli wolisz łagodniejsze sery, świetnie pasuje tu też camembert, kozi lub feta.