Figi Zapiekane z Serem Gogonzola

5/5 - (Ocen: 1)
Figi zapiekane z serem gogonzola

Wskazówki

15 minut
6 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki: 92 kcal \ B-3 g \ T-4 g \ W-12 g \ BŁ-2 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 145 kcal \ B-4 g \ T-7 g \ W-19 g \ BŁ-3 g

Składniki

  • figi, świeże – 6 sztuk (300 g)
  • ser gorgonzola – 1/3 opakowania (50 g)
  • pistacje – 1 garść (20 g)
  • pieprz – 1 szczypta
  • miód – 1 łyżeczka (12 g)

Przygotowanie

  1. Figi umyj dokładnie, obetnij ogonki i ponacinaj.
  2. Ser pokrój na kawałki, a pistacje posiekaj.
  3. Figi ułóż w naczyniu żaroodpornym, do środka dodaj ser (możesz użyć też camembert) i posyp pistacjami.
  4. Całość dopraw pieprzem i skrop miodem.
  5. Zapiekaj ok 12 minut w 200C.

Figi zapiekane z serem to pomysł na pyszną przystawkę 🙂 Jeśli wolisz łagodniejsze sery, świetnie pasuje tu też camembert, kozi lub feta.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz