Wskazówki
15 minut
12 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji z dodatkami:103 kcal \ B-3 g \ T-3 g \ W-15 g \ BŁ-1 g
Wartość odżywcza 1 porcji bez dodatków: 81 kcal \ B-3 g \ T-3 g \ W-9 g \ BŁ-1 g
Wartość odżywcza 100 g placuszka: 191 kcal \ B-8 g \ T-7 g \ W-22 g \ BŁ-2 g
Składniki
- Jogurt grecki – ~3/4 dużego opak. (250 g)
- Jajo – 2 sztuki (100 g)
- Cukier waniliowy domowy – 1 łyżka (15 g)
- Mąka orkiszowa jasna – 1 szklanka (140 g)
- Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki (3 g)
Dodatki
- Banan – 1 sztuka (75 g)
- Borówki – 2 garście (100 g)
- Syrop z agawy – 3 łyżki (45 g)
Przygotowanie
- W misce bardzo dokładnie wymieszaj jogurt grecki, jaja i domowy cukier waniliowy. Dodaj mąkę orkiszową lub zwykłą pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia, następnie wymieszaj aby pozbyć się grudek. Masa ma być dość gładka.
- Na rozgrzaną patelnię wylej odrobinę tłuszczu i przetrzyj ręcznikiem papierowym.
- Przy pomocy łyżki wykładaj porcje ciasta (1 spora łyżka = 1 placuszek), na wierzchu ułóż plasterki banana i borówki. Przykryj i smaż z obu stron na niewielkiej mocy.
- Między kolejnymi partiami placków, warto przetrzeć patelnię, bo borówki puszczają sok, który się przypala 🙂
- Placuszki odkładaj na kratkę, aby lekko odparowały.
Placuszki jogurtowe z borówkami i bananem robi się niesamowicie szybko! Fantastycznie smakują zarówno w wersji bez niczego, z owocami jak i z syropem klonowym lub syropem z agawy.