Placuszki Jogurtowe z Borówkami i Bananem

4.7/5 - (Ocen: 8)
Placuszki z borówkami i bananem

Wskazówki

15 minut
12 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji z dodatkami:103 kcal \ B-3 g \ T-3 g \ W-15 g \ BŁ-1 g
Wartość odżywcza 1 porcji bez dodatków: 81 kcal \ B-3 g \ T-3 g \ W-9 g \ BŁ-1 g
Wartość odżywcza 100 g placuszka: 191 kcal \ B-8 g \ T-7 g \ W-22 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • Jogurt grecki – ~3/4 dużego opak. (250 g)
  • Jajo – 2 sztuki (100 g)
  • Cukier waniliowy domowy – 1 łyżka (15 g)
  • Mąka orkiszowa jasna – 1 szklanka (140 g)
  • Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki (3 g)

Dodatki

  • Banan – 1 sztuka (75 g)
  • Borówki – 2 garście (100 g)
  • Syrop z agawy – 3 łyżki (45 g)

Przygotowanie

  1. W misce bardzo dokładnie wymieszaj jogurt grecki, jaja i domowy cukier waniliowy. Dodaj mąkę orkiszową lub zwykłą pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia, następnie wymieszaj aby pozbyć się grudek. Masa ma być dość gładka.
  2. Na rozgrzaną patelnię wylej odrobinę tłuszczu i przetrzyj ręcznikiem papierowym.
  3. Przy pomocy łyżki wykładaj porcje ciasta (1 spora łyżka = 1 placuszek), na wierzchu ułóż plasterki banana i borówki. Przykryj i smaż z obu stron na niewielkiej mocy.
  4. Między kolejnymi partiami placków, warto przetrzeć patelnię, bo borówki puszczają sok, który się przypala 🙂
  5. Placuszki odkładaj na kratkę, aby lekko odparowały.

Placuszki jogurtowe z borówkami i bananem robi się niesamowicie szybko! Fantastycznie smakują zarówno w wersji bez niczego, z owocami jak i z syropem klonowym lub syropem z agawy.

składniki na placuszki jogurtowe z borówkami i bananem
Dodanie jajek do jogurtu
Wymieszanie składników
Smażenie placuszków
Smażenie placuszków z drugiej strony
Placuszki jogurtowe z borówkami i bananem studzone na kratce

Znajdziesz w nim aż 40 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

4.7/5 - (Ocen: 8)

Dodaj komentarz