Domowa Lemoniada Truskawkowa

5/5 - (Ocen: 1)
Domowa lemoniada truskawkowa

Wskazówki

15 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 36 kcal \ B-1 g \ T-0 g \ W-27 g \ BŁ-2 g

Składniki

Syrop truskawkowy

  • truskawki – 4 garście (400 g)
  • erytrol – 1/3 szklanki (80 g)
  • sok z cytryny – 1/4 szklanki (50 g)

Przykładowe dodatki

  • woda – 150 ml na 1 porcję
  • truskawki – 2 sztuki na 1 porcję
  • cytryna – 1 plaster na 1 porcję
  • mięta, świeża – kilka listków na 1 porcję

Przygotowanie

  1. Truskawki oczyść, umyj i wrzuć do garnka. Dodaj erytrol lub ksylitol i gotuj kilka minut. Truskawki muszą trochę zmięknąć.
  2. Całość zblenduj lub ewentualnie przetrzyj przez sito (jeśli nie masz blendera).
  3. Dodaj sok wyciśnięty z 1 cytryny i wymieszaj.
  4. Do wysokiej szklanki wrzuć kilka kostek lodu, dodaj pokrojone truskawki, plasterek cytryny, miętę. Wlej syrop truskawkowy i uzupełnij wodą (możesz użyć gazowaną lub niegazowaną, wybierz taką jaką lubisz najbardziej).

Domowa lemoniada truskawkowa bez cukru to orzeźwiający napój, który świetnie sprawdzi się podczas cieplejszych dni. Jeśli nie tolerujesz erytrolu lub ksylitolu, możesz je zastąpić syropem klonowym, z agawy lub miodem (dodaj go do lekko przestudzonych truskawek).

Znajdziesz w nim aż 40 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz